Oroszország állítása szerint bizonyítani tudja, hogy a moszkvai iszlamista merénylők ukrán nacionalistákkal szövetkeztek

2024. március 28. – 16:10

Oroszország állítása szerint bizonyítani tudja, hogy a moszkvai iszlamista merénylők ukrán nacionalistákkal szövetkeztek
Épületeket rongált meg egy orosz légicsapás az ukrajnai Harkivban 2024. március 27-én – Fotó: Vjacseszlav Madiyevszkij / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz-ukrán háború legfontosabb napi eseményeiről.

  • Lengyelország és Ukrajna közös fegyvergyártó vállalatok létesítését tervezi a két ország területén – jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. (MTI)
  • Az ukrán és lengyel kormány a lengyelországi gazdatüntetések ügyében is egyeztetett. Az ukrán agrártermékek exportjáról az ukrán kormányfő elmondta: Ukrajna beleegyezett az Európai Unió által javasolt korlátozásokba, és szükségesnek nevezte a Lengyelországgal e téren kötendő kompromisszumot. Donald Tusk lengyel miniszterelnök elmondta: az agrárügyi témákban „egy lépéssel előrehaladtak” a mindkét fél számára kedvező megoldások keresésében. Megerősítette azt is, hogy Lengyelország részt vesz az orosz és a belarusz gabona európai behozatalát érintő diplomáciai offenzívában. „Egy lépés választ el attól”, hogy az EU e téren 50 százalékos vámot vessen ki – jelentette ki. Tusk arról is beszámolt, hogy a két kormány közel áll az ukrán fuvarozók lengyelországi tranzitját érintő megoldások véglegesítéséhez, úgy, hogy az áruszállítás ne okozzon zavarokat a lengyel piacon. (MTI, Reuters)
  • Oroszország légibombákkal támadta Harkivot, legalább egy civil meghalt, és 16 másik megsebesült – közölték helyi tisztviselők. A jelentések szerint a légicsapások nagy károkat okoztak, több lakóházat is eltaláltak, és megrongálták a város sürgősségi sebészeti intézetét. (Guardian)
  • Oroszországnak nincsenek tervei egyetlen NATO-országgal szemben sem, és nem fogja megtámadni Lengyelországot, a balti államokat vagy Csehországot, de ha a nyugat F-16-os vadászgépeket szállít Ukrajnának, akkor azokat az orosz erők le fogják lőni – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök szerdán késő este. Az orosz elnök szerint az F-16-osok nem fogják megváltoztatni a helyzetet a csatatéren, de „ha harmadik országok repülőtereiről fogják használni őket, akkor számunkra legitim célpontokká válnak, bárhol is legyenek”. Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba korábban azt mondta, a repülőgépek a következő hónapokban érkezhetnek meg Ukrajnába. Ukrajna hónapok óta F-16-osokat kér nyugati szövetségeseitől. Nemrég Belgium, Dánia, Norvégia és Hollandia is ígéretet tett az F-16-osok adományozására, és az ukrán pilóták kiképzésében is segítenének. (Reuters, CNBC)
  • Oroszország megvétózta annak az ENSZ-testületnek éves megújítását, ami az észak-koreai nukleáris és ballisztikusrakéta-programokkal szemben régóta érvényben szankciók nyomon követéséért felel. Kína tartózkodott a szavazástól. A Fehér Ház meggondolatlan lépésnek nevezte Oroszország döntését, amely aláássa az ENSZ Biztonsági Tanácsának Észak-Koreával kapcsolatos megközelítését. Emellett Washington azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy fegyvereket ad át Oroszországnak az ukrajnai háborúban. Moszkva és Phenjan is tagadta ezeket a vádakat. (Sky News)
  • Oroszország azt állítja, hogy bizonyítani tudja, hogy a múlt heti, 140 áldozatot számláló moszkvai merénylet elkövetői kapcsolatban álltak ukrán nacionalistákkal. Az Orosz Nyomozó Bizottság közleménye szerint a támadók jelentős mennyiségű készpénzt és kriptovalutát kaptak Ukrajnából. A bizottság nem szolgáltatott bizonyítékot. Az Institute for the Study of War agytröszt szakértői korábban viszont már elutasították ezt a teóriát, tekintve, hogy az Iszlám Állam nem szövetkezne egy keresztény nemzettel Ukrajna határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne a támadáshoz. (Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!