Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint katasztrofális állapotok uralkodnak Haitin

2024. március 28. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

Katasztrofálissá vált a helyzet Haitin, év eleje óta 1554 ember lett gyilkosság áldozata, köztük sok gyerek – közölte csütörtökön kiadott jelentésében az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

„Sokkoló megállapítani, hogy továbbra is a fegyverek szava a döntő Haitin…” – írta az MTI szerint Volker Türk. Elmondása szerint az országot uraló bűnbandák embargó ellenére folyamatosan kapják a fegyver- és lőszerutánpótlást. Ezek a csoportosulások gyakran nagyobb tűzerővel rendelkeznek, mint a rendfenntartó erők, akik időnként át is állnak a bandákhoz.

A jelentés szerint „a rossz kormányzati intézkedéseket és a korrupciót tetézi a fegyveres erőszak egyre súlyosabbá válása”. Az anarchia következtében folyamatosan újabb és újabb „önvédelmi csoportok” alakulnak, amelyek saját logikájuk szerint akarnak rendet tenni, és önbíráskodnak. Az ENSZ adatai szerint a tavalyi 528 után az idei év elején már 59 lincselés jellegű leszámolás történt Haitin. Gyilkosságok nemcsak spontán, hanem előre eltervezetten is történnek.

Az évek óta kaotikus állapotú Haitin március elején tört ki újabb erőszakhullám. A lázongás vezéralakja a Barbecue néven is ismert bandavezér, Jimmy Cherizier, aki korábban rendőr volt, de most már egy bűnbandaszövetséget vezet. A miniszterelnök nem tudott hazatérni az országba, így lemondott, és helyette egy átmeneti tanács próbál rendet tenni az országban.

A szigetországban folyó történésekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!