220 felett tépve előzte meg a magyar sofőr az osztrák járőrt, lefoglalták a Tesláját

2024. március 28. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 40 éves magyarországi sofőrnek bevonták a jogosítványát és elkobozták az autóját Ausztriában, miután hétfő reggel 218 kilométeres sebességgel száguldozott az A3-as autópályán, írja az ORF.

A magyar férfi hétfőn délelőtt a burgenlandi Hornstein (Szarvkő) közelében az A3-as autópályán „a megengedett sebességet jóval meghaladó sebességgel” előzte meg elektromos autójával a a közlekedésrendészet egyik civil járőrét. A férfi 218 km/órás sebességgel haladt, 88 km/órával túllépve a megengedett sebességhatárt. A rendőrség szerint rövid időre elérte a 225 km/órás sebességet is, ráadásul veszélyesen közel hajtott a többi járműhöz, így nem tartott biztonságos távolságot. A rendőrök ideiglenesen lefoglalták az autót, és bevonták a férfi vezetői engedélyét is, valamint feljelentést tettek.

Márciustól Ausztriában akár végleg elkobozhatják és elárverezhetik annak az autóját, aki lakott területen belül 80 km/órával, vagy lakott területen kívül 90 km/órával túllépi a megengedett sebességet. Az autót akkor is elkobozhatja a rendőrség, ha az nem a vezetőé, ilyenkor 14 napos elkobzás engedélyezett.

Ha a sofőrt már megbüntették hasonló ügyben, akkor még az ennél alacsonyabb sebesség is az autó elkobzását vonja maga után. A magyar férfi legalább három hónapig lesz jogosítvány nélkül és akár 7500 eurós bírsággal (3 millió forint) is számolnia kell.

A jogszabályt már többször alkalmazták is, és a múlt héten először már egy külföldi ellen is eljártak így, egy szerb férfinek kellett átadnia az autóját a rendőrségnek.

A Svájcban élő szerb férfi BMW 530i-jével ment az felső-ausztriai Sattledt közelében a megengedettnél jóval nagyobb tempóval az A1-es autópályán. Először megelőzött egy járőrt, majd nem sokkal később Sipbachzell közelében egy lézeres traffipaxszal mérték be. Az eszköz 223 km/órás sebességet mutatott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!