Florida kormányzója aláírta a törvényt, ami kitiltja a 14 éven aluliakat a közösségi médiáról

2024. március 26. – 06:22

Másolás

Vágólapra másolva

Ron DeSantis, Florida kormányzója aláírta a törvényt, amely megtiltaná a 14 évnél fiatalabb gyerekeknek a közösségi média használatát. A törvény értelmében a médiavállalatoknak törölniük kell a 14 éven aluli felhasználók fiókjait, és ha ezt elmulasztják, akár perelhetők is lesznek, és minden egyes kihágásért 50 ezer dolláros pénzbírságot kaphatnak.

A jogszabály eredeti verziója még szigorúbb lett volna, mert 16 éves korig tiltotta volna meg a közösségi média használatát. Ron DeSantis vétója után ez úgy módosult, hogy 14 éves és 16 éves kor között szülői hozzájáruláshoz kötik.

A tervek szerint 2025. január elsején lép életbe a kormányzó által is aláírt törvény, ugyanakkor számtalan gyakorlati kérdést vet fel a jogszabály, ráadásul törvényességi felülvizsgálaton is át kell még esnie.

Korábban más államok is fontolóra vettek már hasonló jogszabályokat, de a legtöbb állam nem javasolt teljes tilalmat. New York február közepén döntött úgy, hogy pert indít több közösségi médiaplatform ellen, amelyek használatukkal hozzájárulnak a fiatalok mentális egészségének válságához. A kereset szerint a Meta tulajdonában álló Facebook, Instagram, továbbá az Alphabet érdekeltségébe tartozó YouTube, valamint a Snapchat és a kínai fejlesztésű TikTok „szándékosan veszik rá és teszik függővé a fiatalokat a közösségi média használatára”.

(MTI, NBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!