Kitiltanák a 16 éven aluliakat a közösségi médiáról Floridában

2024. február 23. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kiskorúak közösségi médiahasználatának tilalmára vonatkozó, az Egyesült Államok egyik legszigorúbb törvényjavaslatát terjesztette a floridai képviselőház a kormányzó, a republikánus Ron DeSantis elé – írja az AP News.

A jogszabály a 16 év alatti gyerekeket tartaná távol a népszerű közösségi médiás platformoktól a szülői beleegyezéstől függetlenül. A törvényjavaslat minden olyan közösségi médiaoldalt célba vesz, amely nyomon követi a felhasználók tevékenységét, lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy anyagokat töltsenek fel és interakcióba lépjenek másokkal, valamint olyan függőséget okozó funkciókat használ, amelyek célja a túlzott vagy kényszeres használat.

A floridai törvényjavaslat előírná a közösségi médiavállalatok számára azt is, hogy töröljenek minden olyan fiókot, amelyről úgy vélik, hogy kiskorúak használják, és a kiskorúak vagy a szülők kérésére is töröljenek fiókokat.

A szigorú szabályozás támogatói azzal érvelnek, hogy a törvény védelmet nyújtana a cyberbullying és a közösségi médián keresztül gyerekekre vadászó szexuális bűnözők ellen is. Az ellenzői szerint viszont a törvény sérti az emberek magánélethez való jogát, és alkotmányellenes. A törvényjavaslat megosztotta a pártokat, pro és kontra oldalon is felsorakoztak demokraták és republikánusok is.

DeSantis azt mondta, megérti, hogy a platformok károsak lehetnek a tinédzserekre, de hangsúlyozta, hogy a szülőknek is szerepet kell vállalniuk a használat ellenőrzésében. „Nem mondhatjuk, hogy a felhasználások 100 százaléka rossz, mert nem az” – mondta a kormányzó egy Orlando-i sajtótájékoztatón még azelőtt, hogy a képviselőház elfogadta volna a törvényjavaslatot.

A képviselőház csütörtökön 108-7 arányban fogadta el a törvényjavaslatot, alig néhány órával azután, hogy a szenátus 23-14 arányban jóváhagyta azt. A szenátus korábban változtatásokat eszközölt az eredeti képviselőházi törvényjavaslaton, amelyekről Paul Renner republikánus házelnök azt mondta, hogy reményei szerint DeSantis magánélet védelmével kapcsolatos kérdéseire is választ adnak. A házelnök bízik abban, hogy a kormányzó jóváhagyja a javaslatot, ami így jogerőre emelkedhet.

Korábban más államok is fontolóra vettek már hasonló jogszabályokat, de a legtöbb állam nem javasolt teljes tilalmat. New York február közepén döntött úgy, hogy pert indít több közösségi médiaplatform ellen, amelyek használatukkal hozzájárulnak a fiatalok mentális egészségének válságához. A kereset szerint a Meta tulajdonában álló Facebook, Instagram, továbbá az Alphabet érdekeltségébe tartozó Youtube, valamint a Snapchat és a kínai fejlesztésű TikTok „szándékosan veszik rá és teszik függővé a fiatalokat a közösségi média használatára”.

Január végén Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója az Egyesült Államok kongresszusi meghallgatásán azt mondta, senkinek sem szabadna keresztülmennie azokon a dolgokon, amiket a közösségi médiában zaklatott és kihasznált gyerekek családjai elszenvedtek. A meghallgatást azért hívták össze, hogy „megvizsgálják a gyermekek járványszerű online szexuális kizsákmányolását”.

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megvédjük a fiatalokat a szolgáltatásainkon történő visszaélésektől, de ez folyamatos kihívás. Ahogy javítjuk a védelmet egy területen, a bűnözők megváltoztatják a taktikájukat, és új válaszokat kell kitalálnunk” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!