Múlt hét óta közel 130 francia középiskolánál jelentettek be bombariadót

2024. március 25. – 16:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 130 franciaországi középiskola kapott merényletfenyegetést a múlt hét óta – közölte hétfőn a francia oktatási minisztérium.

Az ügy előzménye, hogy a múlt héten meghekkelték több iskola belső kommunikációs rendszerét is. Ezen keresztül érkeznek a fenyegetések.

Felső-Rajna megyében több iskolában is bombariadó volt. A szomszédos Alsó-Rajna megyében vasárnap este óta mintegy tizenöt középiskolába érkezett bombafenyegetés. A reimsi oktatási hivatal szerint tíz iskolába jelentettek be bombariadót a honlapjukon keresztül. Hasonlóan a párizsi régió iskoláiba múlt héten küldött üzenetekhez,

a beérkezett üzenetek némelyike lefejezésről szóló videókat is tartalmazott.

„Azt hiszik, hogy rejtve maradhatnak, de levadásszuk őket. Azt hiszik, hogy biztonságban vannak, de megbüntetjük őket. Az elmúlt hónapokban elküldött hasonló fenyegetések több tucat elkövetője ellen már eljárás indult” – mondta Gabriel Attal miniszterelnök csütörtök este az iskolák biztonságáról rendezett tárcaközi értekezlet után.

A hamis bombariadókért a francia büntető törvénykönyv szerint alsó hangon két évig terjedő szabadságvesztés és 30 000 eurós pénzbírság jár.

November közepéig a kormány nyolcszáz hamis bombariadót számolt össze egy korábbi fenyegetéssorozat után. Ebből 380 hamis riasztásért egyetlen egy gyerek felelt. A hamis riasztások száma azután nőtt meg, hogy október 13-án egy dzsihadista megölte volt tanárát az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!