Legalább 380 hamis bombariadóért lehet felelős egy 13 éves fiú a francia rendőrség szerint

2024. január 18. – 23:01

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz bombafenyegetéssel gyanúsítanak egy 13 éves fiút Franciaországban a hatóságok – írja a Le Parisien. A fiút, aki a gyanú szerint több száz hamis bombariadó bejelentője lehetett, néhány napja tartóztatta le a rendőrség.

Néhány napja a rennes-i ügyészség nyomozási eljárást indított, miután január elején Rennes-ben sorozatos bombafenyegetések történtek. Hétfőn és kedden egy négytagú család (két szülő és két gyerek) tagjait letartóztatták. A két szülőről és az egyik gyerekről már hamar kiderült, hogy nem ők a tettesek, de a fiatalabbik gyerek beismerte, hogy

nagyjából 380, Franciaország-szerte bonyodalmat okozó hamis bombariadónak ő volt a bejelentője.

A rennes-i ügyészség szerint úgy tűnik, hogy a fiú súlyos személyiségzavarban szenved, nem is ez az első jogi ügye. Philippe Astruc, a rennes-i ügyész szerint a kiskorú beismerte, hogy csak „játékból” jelentette be a bombákat, politikai vagy vallási megfontolások nélkül. A fiatalt, aki VPN-t használt az IP-címe elrejtésére, a technikai vizsgálatoknak és a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően csípték el.

A hamis bombariadókért a francia büntető törvénykönyv szerint alsó hangon két évig terjedő szabadságvesztés és 30 000 eurós pénzbírság jár.

A sorozatos bombafenyegetések az ősszel egy tanár elleni halálos iszlamista támadás és a gázai övezeti háború kitörése nyomán kezdődtek el. A hatóságok nem tudtak megállapítani kézzelfogható fenyegetést vagy politikai indítékot a háttérben. A repülőterek elleni fenyegetések napokra megbénították a légikikötők forgalmát.

Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter külön megígérte, hogy a rendőrség megtalálja a „bohócokat”. 2024. január 16-ig 192 nyomozást indítottak hamis bombariadókkal kapcsolatos ügyben, egy nyomozás több esetre terjedt ki. E nyomozások közül eddig mintegy harminc vezetett vádemeléshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!