Orosz rakéta repült be a lengyel légtérbe

2024. március 24. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz rakéta, egy manőverező robotrepülőgép megsértette a lengyel légteret, amikor Oroszország március 24-re virradó éjszaka légicsapást mért Ukrajnára. Az információt a Lengyel Fegyveres Erők Hadműveleti Parancsnoksága által kiadott sajtóközlemény is megerősíti, írja Ukrainska Pravda.

A lengyel hadműveleti parancsnokság közlése szerint „a lengyel légteret 4 óra 23 perckor megsértette egy orosz repülőgépről indított rakéta”. Úgy tudni, hogy a rakéta állítólag a lublini vajdasághoz tartozó Oserdów falu közelében lépett be a lengyel légtérbe, 39 másodpercig volt ott, majd visszatért Ukrajnába.

Térkép: Google Maps
Térkép: Google Maps

A lengyel katonai radarrendszerek folyamatosan nyomon követték a célját kereső manőverező robotrepülőgépet, amíg a rakéta a lengyel légtérben tartózkodott. A közlés szerint minden, az ország biztonságához szükséges lépést megtettek, amelynek során lengyel és NATO-szövetséges gépek is felszálltak.

Ismertük a repülési útvonalát, és egyértelmű volt, hogy ez az objektum nem fog mélyen behatolni országunkba – mondta Jacek Goryszewski alezredes, a lengyel fegyveres erők szóvivője.

Vasárnap reggel 5 óra után egy másik eset is történt. Ekkor is belépett a lengyel légtérbe egy időre egy orosz manőverező robotrepülőgép.

A lengyel hadvezetés mindkét incidensről értesített Andrzej Duda lengyel elnököt, és az ország katonai szövetségeseit.

Hasonló eset történt 2023. december 29-én a lublini vajdaságban, amikor egy rakéta kevesebb mint három percig tartózkodott lengyel területen. Március 23-ról 24-re virradó éjszaka az ukrán légvédelmi erők 18 orosz rakétát és 25 Shahed-drónt lőttek le, amikor az orosz erők Kijevet és Lviv környékét támadták.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!