Vasárnap hajnalban az oroszok Kijevet és Lviv környékét is lőtték

2024. március 24. – 07:46

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint hajnali háromtól több robbanás érte Kijevet és Lviv környékét, és egész Ukrajnát készültségbe helyezték, mivel Oroszország összehangolt légicsapásokat indított ukrán célpontok ellen – írta a BBC. Kijev polgármestere felszólította a lakosságot, hogy ne hagyja el az óvóhelyeket.

Az ukrán hadsereg közlése szerint a légvédelmi rendszerek sikeresen verték vissza a támadásokat. Szerhij Popko, a kijevi katonai adminisztráció vezetője elmondta, hogy mintegy tucatnyi orosz rakétát semmisítettek meg a főváros és környéke felett. A támadások áldozatairól vagy jelentősebb károkról nem érkezett jelentés – tette hozzá a Telegramon kiadott közleményében.

Andrij Szadovij, Lviv polgármestere szintén a Telegramon azt közölte, hogy magát a várost nem érte csapás, ugyanakkor az oroszok körülbelül húsz rakétával és hét támadó drónnal támadták a régió kritikus infrastruktúráját.

Lengyelország pedig azt jelezte, hogy aktiválta légierejét a lengyel légtér biztonságának biztosítása érdekében, miután csapások értek Lviv ukrán határvidéket is. A Lengyel Fegyveres Erők Hadműveleti Parancsnoksága (RSZ) közölte:

„A lengyel légtér biztonságának biztosításához szükséges összes eljárást aktiváltuk, és az RSZ folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet”.

Moszkva egyelőre nem kommentálta a vasárnapi támadást.

Eközben az orosz oldal ukrán támadásokról is hírt adott. A megszállt és elcsatolt Krímben található Szevasztopol kikötőjének oroszok által kinevezett kormányzója azt közölte, hogy az orosz erők szombaton késő este 10 ukrán rakétát lőttek le a város felett. Egy irodaház és egy gázvezeték megsemmisült, egy nő pedig repesz sérülést szenvedett – mondta Mihail Razvozsajev.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!