A sokkoló lemondás után rekordifjú miniszterelnök jöhet Írországban

2024. március 24. – 20:43

A sokkoló lemondás után rekordifjú miniszterelnök jöhet Írországban
Fotó: PAUL FAITH / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Soha nem volt még Írország történetében olyan fiatal miniszterelnök (ahogy gaelül hívják: taoiseach; kb. „tísak”-nak kell ejteni), mint Simon Harris. Leo Varadkar előző kormányfő váratlan lemondása után ugyanis a kormánypárt Fine Gael jelöl új vezetőt és egyben miniszterelnököt, és annyira nem alakult ki ezért verseny, hogy a mindössze 37 éves Harris maradt az egyedüli jelölt. Így kétség sem fér hozzá, hogy a felsőoktatási miniszter lesz a következő kormányfő.

A Guardian arról ír, ugyan párton belül nincs ellenfele Harrisnek, de hivatalosan csak a húsvéti szünetről visszatérő parlament (a Dáil) április 9-i ülésén választhatják meg. Harris a pártja vasárnapi nagygyűlésén – ahol az Európai Parlamentbe készülő képviselőjelölteket is kiválasztották – felvázolta programját: tisztes bér, közbiztonság, kisvállalkozók és gazdák támogatása. Harris amúgy kétgyerekes apuka, és elég jó kommunikátornak tartják, a felsőoktatási előbb több tárcát is vitt, így a Covid idején egészségügyi miniszter is volt.

Varadkar még a múlt héten jelentette be a lemondását, személyes és politikai okokkal is indokolva a döntését. Szerinte a jelenlegi kormánykoalíció a jövő évi választáson is sikerrel járhat majd, de hosszas gondolkodás után arra jutott, hogy nem ő a megfelelő vezető ennek eléréséhez. A döntéséhez az is hozzájárulhatott, hogy az ír kormányzó pártok nemrég komoly kudarcot vallottak két, általuk kiírt népszavazással.

Írországban egy év múlva lesznek parlamenti választások, és a korábbi radikalizmusából engedett Sinn Féin vezeti a közvélemény-kutatásokat, bár a két nagy centrumpárt, a Fianna Fáil és a Fine Gael sincs behozhatatlanul lemaradva. Ebből a szempontból érthető, hogy Varadkar lemondása óta a Sinn Féin álláspontja az, hogy legyenek előrehozott választások.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!