Húszmillió eurós katonai segélycsomagot kapnak az ukránok Észtországtól

2024. március 21. – 12:25

Húszmillió eurós katonai segélycsomagot kapnak az ukránok Észtországtól
Tűzoltók dolgoznak egy épületnél, amely egy orosz rakétacsapásban sérült meg Kijevben 2024. március 21-én – Fotó: Alina Smutko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöki összefoglalónk az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeiről.

Észtország újabb, húszmillió euró értékű katonai segélycsomagot küld hamarosan Ukrajnának, jelentette be Hanno Pevkur észt védelmi miniszter csütörtökön Kijevben. Elsősorban tüzérségi lőszereket, páncéltörő fegyvereket, robbanóanyagokat, gázálarcokat, mesterlövész felszereléseket és kisebb kaliberű lőszereket tartalmaz a segélycsomag. Az észtek 155 milliméteres tüzérségi lőszert is adnak az ukránonak, aminek egy részét Dánia finanszírozta. (MTI)

44 napnyi szünet után Oroszország csütörtökön az elmúlt hetek legnagyobb rakétatámadását hajtotta végre Kijev és a környező régió ellen, legalább 17 embert megsebesítve, valamint iskolákat, lakóépületeket és ipari létesítményeket megrongálva – közölték helyi tisztviselők. Egy 11 éves kislány is a négy ember között volt, akiket kórházba szállítottak. A légierő közölte, hogy az ukrán légvédelem lelőtte az összes rakétát, amelyeket az ukrán főváros elleni lőttek ki. A károkat a lehulló törmelék okozta. (Reuters)

Közel 9000 gyermeket evakuálnak az oroszországi Belgorod városából és a tágabb régióból a helyi hatóságok által Ukrajnának tulajdonított lövések után. Belgorod kormányzója szerint a héten összesen 16 ember halt meg és 98-an megsebesültek a támadásokban. Az iskolák hétfőn és kedden sem nyitottak ki. Az első, 1200 gyermekből álló csoportot pénteken evakuálják. Kijev nem kommentálta a közelmúltban Belgorodban történt támadássorozatot. Kedden Vlagyimir Putyin felszólította a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot, hogy azonosítsa és büntesse meg azokat az ukránbarát orosz harcosokat, akiket azzal vádolt, hogy részt vettek az Oroszország határ menti régióiban elkövetett támadásokban. (BBC)

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy a befagyasztott orosz vagyonból nyert profitot használják fel Ukrajna megsegítésére – főleg katonailag. Az EU egy nagyjából 250 milliárd eurós vagyonhalmon ül, amit az Oroszország elleni szankciókkal foglalt le. Februárban félrerakták az orosz központi bank EU-ban tárolt tartalékából (nagyrészt értékpapírokból) nyert profitot, az új javaslat szerint ennek a 90 százalékát fordítaná az EU az ukrán védelemre az Európai Békekereten keresztül. A maradékot nem katonai támogatásként adnák.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!