Tüntettek Kubában az egyre aggasztóbb élelmiszerhiány és áramkimaradások miatt

2024. március 18. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

Több százan tüntettek helyi idő szerint vasárnap Kuba két nagyobb városában az egyre gyakoribb áramkimaradás és a súlyos élelmiszerhiány miatt. Pár száz tiltakozó volt, de az országban elég ritkák a tüntetések – írja az MTI.

Március elején Kuba a fennállása során először sürgős segítséget kért az ENSZ alá tartozó Világélelmezési Programtól (WFP), mert az országban akkora az élelmezési válság, hogy a hét év alatti gyerekeknek nem tudnak tejet biztosítani. Akkor a szervezet már meg is kezdte a tejpor szállítását az országba, amelyből 144 tonna meg is érkezett, ezt állami raktárakból osztják ki fejadagokban.

A tüntetések a két legnagyobb városban, Santiagóban és Bayamóban zajlottak. A sajtónak neve megadása nélkül nyilatkozó néhány tiltakozó azt mondta, hogy a két városban felfüggesztették az internetszolgáltatást.

A karibi országban március óta egyre gyakoribbak az áramkimaradások, mert karbantartás folyik a legnagyobb hőerőműben, amely Matanzas tartományban, Havannától száz kilométerre keletre található. Míg a 2,2 milliós Havannát igyekeznek árammal ellátni, a vidéki tartományokban élők napi 10 óránál is hosszabb áramkimaradásra panaszkodnak, ami miatt gyakran főzni sem tudnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!