Észak-Korea ballisztikus rakétákat lőtt ki

2024. március 18. – 06:50

Észak-Korea ballisztikus rakétákat lőtt ki
Antony Blinken dél-koreai kollégájával tárgyalt Szöulban – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea ballisztikus rakétákat indított hétfőn, miközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szomszédos Dél-Koreában volt egy konferencián, idézte az MTI a dél-koreai hadsereget.

A szöuli közlés szerint a rövid hatótávolságú rakétákat Phenjantól délre lőtték ki keleti irányba, és mintegy 300 kilométer megtétele után a tengerbe estek. Két hónap óta ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet.

Az akciót Kisida Fumio japán miniszterelnök is elítélte, miután a japán parti őrség is észlelte a tengerbe hullott rakétákat. A kormányfő elfogadhatatlannak minősítette Phenjannak a térség békéjét és biztonságát fenyegető „sorozatos lépéseit”, és nemzetközi eljárást sürgetett Észak-Korea ellen ENSZ-határozatok megsértése miatt, amelyek tiltják a kommunista államnak a ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtását.

Az incidens idején az amerikai külügyminiszter Szöulban tartózkodott. Antony Blinken a demokráciát veszélyeztető folyamatokról szóló, csúcsszintű nemzetközi konferencián vesz részt a dél-koreai fővárosban.

A hétfői rakétaindításokat azonnal elítélte az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Arra figyelmeztetett, hogy ezek a lépések veszélyt jelentenek a térség stabilitására, és felszólította Észak-Koreát, hogy térjen át a párbeszéd, a diplomáciai tárgyalások útjára.

2024-ben két, koreai szempontból nagyon fontos fejlemény várható Csoma Mózes, a Károli Gáspár Református Egyetem koreai tanszékének vezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tudományos főmunkatársa szerint. A provokációk ezeknek is szólnak. Áprilisban nemzetgyűlési választások lesznek Dél-Koreában, a másik fejlemény a novemberi amerikai elnökválasztás. Észak-Korea szeretne mindkettőbe belezavarni. A déli választásokon bizonyos szempontból a liberálisok a jobbak Phenjannak, hiszen „ha liberális vezetés van délen, akkor barátságosabb a légkör, a segélynyújtást, támogatást preferálják, ez kényelmesebb az északiaknak”. Elemzésünk a témában>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!