Pilótaülésen megnyomott gomb okozta a Sydney-ből Aucklandbe tartó Boeing balesetét

2024. március 16. – 07:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Boeing kiadta a 787 Dreamliner gépeket üzemeltető légitársaságoknak, hogy a pilótáknak ellenőrizniük kell az üléseiket, mivel egy Latam-járaton történt baleset miatt vizsgálatot indítottak – írja a BBC.

Ahogy mi is megírtuk, hétfő délután ötven sérültje volt az Ausztráliából Új-Zélandra tartó repülőgép balesetének. Az első beszámolók szerint a Latam Airlines Sydney-ből Aucklandbe tartó járatán valamilyen műszaki hiba történt, ami miatt a gép hirtelen veszített repülési magasságából, de végül sikerült az előre tervezett módon leszállnia Új-Zélandon.

Most kiderült, hogy mi is volt ez a műszaki hiba:

egy légiutas-kísérő véletlenül megnyomott egy kapcsolót a pilótaülésen, ami a pilótát a vezérlőpanelhoz tolta, hirtelen mozdulattal a szarvkormányt előrenyomta, és a gép követve a kormánymozdulatot, hirtelen drasztikus süllyedésbe kezdett.

A balesetben többen fejsérülést szenvedtek, a BBC-nek nyilatkozó egyik utas szerint az emberek olyan erővel csapódtak a mennyezetnek, hogy „néhány tetőpanel eltörött”.

A Boeing szerint a járattal kapcsolatos vizsgálat folyamatban van, és a nyomozó hatóságokra bízzák magukat.

Nem ez volt az első eset mostanában, amikor egy Sydney-ből induló gépen rendellenesség történt. Hétfőn, a United Airlines San Franciscóba tartó Boeing 777-300 típusú repülőgépén szivárgást észleltek a felszállás után, ez a gép épségben visszatért kiindulási helyére. Az utasok a megszokott módon hagyhatták el a fedélzetét, a légitársaság pedig karbantartási hibával magyarázta a történteket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!