A világ legnagyobb választása: 44 napig szavaznak majd Indiában

2024. március 16. – 19:54

A világ legnagyobb választása: 44 napig szavaznak majd Indiában
Választási plakátok Indiában – Fotó: Niharika Kulkarni / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilisban kezdődik a választás Indiában: a szavazás hét szakaszban zajlik majd, 44 napon át tart, és 970 millióan vesznek részt rajta, írja a Sky News.

A választáson indul a jelenlegi miniszterelnök, Narendra Modi is, aki harmadik ciklusáért versenyez majd. Az április 19-től június 1-ig tartó választást a 15 milliós indiai hadsereg irányítja. 5,5 millió szavazógép felügyeli emellett a választás tisztaságát. A választási szabályzat értelmében minden indiai otthon két kilométeres környezetén belül kell lennie szavazóhelyiségnek.

A szavazók az 543 fős képviselő-testület leendő tagjaira teszik le voksukat. Az indiai parlament nemrég új intézkedést fogadott el, mely értelmében a testület egyharmadát nőknek kell alkotniuk: a törvény végrehajtását azonban végül 2024 utánra halasztották.

Modi pártja, a BJP 2019-ben 37,36 százalékot ért el a választásokon, amely elsöprő arány az indiai választások történelmében, 1989 óta nem kapott párt ilyen magas szavazati arányt. Modi a 21. század legnépszerűbb indiai politikusa, egyszerre imádják és utálják: követői vallási és nemzeti identitása miatt kedvelik, kritikusai pedig úgy tartják, Modi a fasizmus indiai változatát alakítja ki.

Nagy pompával és csinnadrattával vonult be január 22-én az ajodhjai Ram Janmabhoomi Mandir nevű templomba az indiai miniszterelnök, Narendra Modi. A hófehér szakállas, vakítóan fehér ruhába öltözött kormányfő már-már papnak tűnt az őt övező tisztelet és médiafelhajtás okán, holott a személye és a templom története bőven rejt sötétséget. Erről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!