Külön kategória lesz a nők ellen elkövetett gyilkosság Horvátországban

2024. március 14. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Önmaga feloszlatásáról döntött a horvát parlament csütörtökön a törvényhozás többségét alkotó pártok javaslatára, így várhatóan áprilisban vagy májusban általános választásokat tartanak az országban.

A képviselők ezt megelőzően több jogszabályt is megszavaztak. Többek között az áfatörvény módosítását, amely továbbra is kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alá sorolja a földgázt és a távhőszolgáltatást Horvátországban, továbbá a büntető törvénykönyv módosítását, és két új bűncselekmény-kategória bevezetését, írja az MTI.

Ezek közé tartozik a nők ellen elkövetett súlyos gyilkosság fogalma, amely alapján a bíróság súlyosbító körülménynek tekinti, hogy a bűncselekmény nemi alapon történt. A másik pedig a nyomozati vagy bizonyítási cselekmények tartalmának jogosulatlan nyilvánosságra hozatala, amely a büntetőeljárás nem nyilvános szakaszában az információ kiszivárogtatásának problémáját kezeli.

Az új választások időpontját Zoran Milanović államfő írhatja ki. A választásokat az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától számított legkevesebb 30, de legfeljebb 60 napon belül kell megtartani.

A Promocija Plus márciusi felmérése szerint a kormányzó Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) a legnagyobb a támogatottsága, 26,5 százalékos népszerűsége 0,9 százalékponttal jobb a februári eredményénél. A Szociáldemokrata Párt (SDP) február óta 1,9 százalékponttal növelte támogatottságát, és 17,9 százalékkal a második helyen áll. Három párt lépné át még az ötszázalékos parlamenti küszöböt: a jobboldali Híd (Most) 7,9, a Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbaloldali-zöld szövetség 7,8, és a szintén jobboldali Haza Mozgalom (Domovinski Pokret) 7,7 százalékkal.

Horvátországban legutóbb 2020. július 5-én tartottak előrehozott parlamenti választásokat, amelyet a HDZ nyert meg, de egyedül nem tudott kormányt alakítani. Andrej Plenković miniszterelnök második kormányának megalakulását akkor a Horvát Néppárt (HNS), a Reformisták és a nyolc kisebbségi képviselő támogatta, és így éppen elegendő, 76 támogatói aláírást gyűjtött össze a 151 fős parlamentben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!