A különleges ügyész szerint csak a munkáját végezte, mikor „rossz memóriájú idős embernek” nevezte Bident

2024. március 12. – 23:30

A különleges ügyész szerint csak a munkáját végezte, mikor „rossz memóriájú idős embernek” nevezte Bident
Robert Hur különleges ügyész a kongresszusi meghallgatásán – Fotó: Leah Millis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Hur, aki titkos aktákkal kapcsolatban nyomozott az elnök ellen, azt mondta a kongresszusi meghallgatásán: figyelembe kellett venni az elnök emlékezetét – írja a Guardian.

Robert Hur különleges ügyész kedden megjelent a kongresszus előtt, hogy ismertesse a Joe Biden ellen indított vizsgálatát, amit azért kezdeményeztek, mert az elnök titkos dokumentumokat őrzött meg és hozott nyilvánosságra. Hur korábban azt mondta: nehéz lenne beperelni és elítélni Bident, mivel „rossz memóriájú idős ember” benyomását kelti.

A CNN összefoglalója szerint miközben Hur próbálta megvédeni a vizsgálatát, addig a képviselőház igazságügyi bizottságának tagjai jelentésének sokkal szubjektívebb politikai részei miatt csatáztak. A republikánusok Bident támadták, miközben számonkérték Hurt, hogy miért nem kezdeményezett vádemelést. A demokraták bírálták Hurt a Biden memóriájára vonatkozó megjegyzései miatt, emellett próbálták Trumpra terelni a figyelmet.

A CNN azt írta, hogy Hur ragaszkodott a jelentésében szereplőkhöz, arra azonban nem volt hajlandó, hogy az elnök állapotával kapcsolatban durvábban vagy épp finomabban fogalmazzon. Demokrata képviselők azzal védték az elnököt, hogy Hur vizsgálata semmi érdemit nem állapít meg, mivel olyan bizonyítékot nem találtak, ami szerint az elnök megsértette volna a titkos iratok birtoklásáról vagy megőrzéséről szóló törvényeket. Azon is vita alakult ki, hogy jelentésével Hur felmentette-e Bident vagy sem a megfogalmazott vádak alól.

A meghallgatást érezhetően befolyásolta a 2024-es elnökválasztási kampány, ami 2020-hoz hasonlóan várhatóan egy Biden–Trump-összecsapás lesz. Ennek nyoma azon is látszik, hogy az ügyészt mindkét oldal durván támadta: a demokraták szerint Hurnak az érdeke, hogy Trumpot újraválasszák, miközben a republikánusok mindvégig a vádemelés hiányát hangoztatták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!