Tovább dúl az erőszak Haitin, lemondott a miniszterelnök, aki hetek óta be se tud lépni az országba

2024. március 12. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Ariel Henry, Haiti ügyvivő miniszterelnöke helyi idő szerint hétfőn bejelentette, hogy lemond betöltött tisztségeiről, amint feláll az átmeneti tanács és kinevezik az ideiglenes utódját – írja az MTI. Az ideiglenesen a köztársasági elnöki posztot is betöltő Henry jelenleg Puerto Ricóban tartózkodik, miután a helyi fegyveres bandák a nemzetközi repülőtér ostrom alatt tartásával akadályozták meg, hogy külföldi útja után visszatérjen az országba.

Az országban a káosz a miniszterelnök elutazása után vált kritikussá, a kormány március 3-án szükségállapotot is hirdetett.

A 74 éves orvos végzettségű Henry Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolása óta töltötte be az ügyvivő miniszterelnök és az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget is az országban. „Az általam vezetett kormány azonnal le fog mondani, amint feláll egy átmeneti tanács. Arra kérem az ország minden lakosát, hogy maradjon nyugodt, és tegyen meg mindent a béke és a stabilitás mielőbbi helyreállításáért” – közölte Henry hétfőn videóüzenetben.

A haiti közösségi médiában a bejelentés után olyan videók jelentek meg, amelyeken az látszik, hogy a lemondás hírére utcai ünnepségek kezdődtek.

Henry helyére elnöki tanácsot állítanak, amely két megfigyelő és hét szavazati joggal rendelkező tagból áll majd, akik között lesznek a magánszektorból, társadalmi szervezetektől érkezők és egy vallási vezető. A tanács arra kap felhatalmazást, hogy gyorsan nevezze ki az új ideiglenes miniszterelnököt, aki nem lehet olyan személy, aki indulna a következő választáson.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy a tanács feladata lesz a haitin élők „azonnali szükségleteinek” biztosítása, lehetővé téve a biztonsági egységek bevetését és a szabad választásokhoz szükséges biztonsági feltételek megteremtését.

Az ügyvivő miniszterelnök lemondásával párhuzamosan formálódik egy nemzetközi katonai támogatás, melyet még Henry kérvényezett, hogy segítsenek az ország rendfenntartó szerveinek a bandák elleni harcban.

Belpolitikai káosz, bűnbandák kezébe vándorló hatalom

A többszörösen természeti katasztrófa sújtotta Haitin Moise 2021-es meggyilkolása után szabadult el a pokol. Az országnak azóta is csak ügyvivő kormányfője és elnöke van, a parlament nem működik, és a legfelsőbb bíróság is képtelen ellátni a feladatát, mert törvényhozás hiányában nem tudnak kinevezni bírókat. A belpolitikai káosz kialakulása óta a kormány fokozatosan veszíti el az ellenőrzést az állam mind nagyobb része felett, az irányítást pedig fegyveres bandák vették át, elharapózott a törvénytelenség és az erőszak.

Haitin 2016 óta nem voltak választások, az ország 2023 eleje óta nem rendelkezik választott képviselőkkel.

Március elején harcok törtek ki a főváros börtöneiben, ahonnan több ezer rab szökött meg. Az erőszakhullám a börtön mellett a rendőrőrsöket és a nemzetközi repülőteret is elérte. A támadásokat végrehajtó fegyveres bandatagok több rendőrőrsöt felgyújtottak, embereket öltek meg, a reptéri lövöldözés miatt pedig a légitársaságok felfüggesztették a forgalmat. A lázongás vezéralakja a Barbecue néven is ismert bandavezér, Jimmy Cherizier, aki korábban maga is rendőr volt, azóta pedig egy bűnbandaszövetséget vezet, és amerikai és ENSZ-szankciók is életben vannak ellene.

A kialakult helyzet miatt múlt hét végén az USA evakuálta a haiti nagykövetség személyzetének nagy részét. Az Európai Unió a teljes diplomáciai személyzetet kivonta Haitiről hétfőn.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) úgy véli, hogy a haiti bandák nagy fegyverarzenálra tettek szert, melyek főként az Egyesült Államokból származnak. Az ENSZ becslései szerint már 362 ezer ember kényszerült otthona elhagyására – több mint a felük gyerek – és több ezer embert öltek már meg a fegyveres konfliktusok során.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!