Eldurvult a helyzet Haitin, az USA helikopterrel evakuálta a nagykövetséget

2024. március 10. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA evakuálta a haiti nagykövetség személyzetének nagy részét. Port-au-Prince 80 százalékban bűnbandák ellenőrzése alatt áll, a főváros egyre inkább egy csatatérre hasonlít.

Az evakuálást az éjjel folyamán helikopterrel hajtotta végre az amerikai hadsereg. Közleményük szerint a küldetés célja az volt, hogy „lehetővé tegye a nagykövetségi munka folytatását, és a nem létfontosságú személyzet távozását”. A nagykövetség továbbra is nyitva tart, a biztonságot tengerészgyalogosok biztosítják.

A bűnbandák közötti háborúk miatt csaknem háromezer várandós nő nem tudja igénybe venni a számára nélkülözhetetlen egészségügyi szolgáltatást – közölte pénteken az ENSZ.

Haiti kormánya a tömeges fosztogatások és a rendőrőrsök elleni támadások miatt csütörtökön meghosszabbította a szükségállapotot és az éjszakai kijárási tilalmat. A fegyveres bandák el akarják érni a miniszterelnök és kormánya lemondását, ezért a nemzetközi repülőtér ostrom alatt tartásával akadályozzák, hogy Ariel Henry miniszterelnök visszatérjen az országba külföldi körútjáról, amelyen nemzetközi támogatást igyekezett szerezni kormánya válságtervéhez. Jelenleg Puerto Ricóban tartózkodik.

Az ENSZ Integrált Haiti Irodája (BINUH) közölte: amennyiben a helyzet nem változik, a háromezer nőből négyszázötvennél végzetes szülészeti szövődmények alakulhatnak ki. Körülbelül ötszázra tehető a száma azoknak közülük, akik nemi erőszak áldozatai, és ők még inkább ki vannak téve annak, hogy ellátás nélkül maradnak.

A bandák a tömeges nemi erőszakkal is befolyási területüket akarják növelni

– írta közleményben a BINUH, hozzátéve: partnerszervezeteikkel azon fáradoznak, hogy minél több biztonságos tábort alakítsanak ki a belső menekültek számára, és ott a nők is biztonságban lehetnek. A rossz közállapotok miatt számos segélyszervezet felfüggesztette a működését az országban.

Fotó: AFP Fotó: AFP
Fotó: AFP

Sok nő a szomszédos Dominikai Köztársaságba menekül, és ha várandóssága miatt vagy már gyermekét megszülve ott egészségügyi ellátást akar kapni, akkor beszámolók szerint őrizetbe veszik és kitoloncolják őket hazájukba. Haitiak gyermeke Dominikán nem jogosult helyi állampolgárságra.

Március elején harcok törtek ki a főváros börtöneiben, több száz rab szökött meg. Az erőszakhullám a börtön mellett a rendőrőrsöket és a nemzetközi repülőteret is elérte. A támadásokat végrehajtó fegyveres bandatagok több rendőrőrsöt felgyújtottak, embereket öltek meg, a reptéri lövöldözés miatt pedig a légitársaságok felfüggesztették a forgalmat.

A lázongás vezéralakja a Barbecue néven is ismert bandavezér, Jimmy Cherizier, aki korábban maga is rendőr volt, azóta pedig egy bűnbandaszövetséget vezet, és amerikai és ENSZ-szankciók is életben vannak ellene.

(ANSA, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!