Három nagy pornóoldal beperelte az EU-t

2024. március 7. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Pornhub, az XVideos és a Stripchat is pert indított az Európai Bizottság ellen, írja csütörtöki cikkében a Politico.

Ahogy arról korábban írtunk, az EU a digitális szolgáltatásokról szóló rendelettel külön követelményeket állított fel a nagy online platformoknak, amelyeknek legalább 45 millió uniós felhasználója van. Az Európai Bizottság december 20-án sorolta ebbe a kategóriába a három pornóoldalt, innentől négy hónapjuk van rá, hogy megfeleljenek a szigorúbb szabályoknak.

Kifejezetten az ebből fakadó kötelezettségei egy részénél kért haladékot a Pornhub és az XVideos az EU bíróságához március 1-én küldött beadványokkal, írja a Politico. A lap úgy tudja, hogy a két oldal időt szeretne egy részletes reklámadatbázis létrehozására, ahogy azt a jogszabály megköveteli. A Stripchatnél a lap nem tudta pontosan, hogy mire hivatkozva fordult február 29-én az uniós bírósághoz.

A Politico emlékeztet rá, hogy korábban a Zalando és az Amazon online áruházak is bírósághoz fordultak hasonló okokból, utóbbi pedig haladékot nyert a részletes reklámjegyzék felállítására.

Ha egy szolgáltatás nem felel meg a rendeletnek, akár – nemcsak az uniós, hanem a globális – éves forgalma hat százalékára megbírságolhatják.

A nagy online platformoknak többek között felhasználóbarát módszert kell biztosítani az illegális tartalmak jelentésére, szigorúbb moderálásra és rendszeres kockázatfelmérésekre van szükség. Az emberi méltósághoz való jogot is tiszteletben kell tartani, ha valakiről mondjuk beleegyezés nélkül osztanak meg intim tartalmakat vagy deepfake pornót készítenek. A szolgáltatók kötelesek gyorsan értesíteni a hatóságokat, ha például felmerül gyerekek szexuális zaklatása, és újra kell tervezni a rendszereket, hogy a kiskorúak biztonságban legyenek. Új intézkedésekkel, életkort ellenőrző módszerekkel kell akadályozni, hogy ők pornográf tartalmakat érjenek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!