Macskakövekkel és petárdával dobálták a rendőröket a lengyel gazdák

2024. március 6. – 16:54

Macskakövekkel és petárdával dobálták a rendőröket a lengyel gazdák
Gazdák Donald Tusk lengyel miniszterelnök irodája előtt tüntetnek Varsóban, 2024. március 6-án – Fotó: Kacper Pempel / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Rendőrök és tüntető gazdák csaptak össze szerdán napközben Varsó központjában. A Wyborcza beszámolója szerint a rendőröket macskakövekkel és petárdákkal dobálták a tiltakozók. Több rendőr megsebesült, több tüntetőt pedig őrizetbe vettek.

A gazdák hetek óta az EU-s zöld megállapodás elutasítását és az Ukrajnából származó élelmiszeripari termékek behozatalának felfüggesztését követelik. A Notes from Poland, és egyéb helyi sajtótermékek tudósítása szerint nem sokkal a szerda reggeli tüntetés kezdete után zavargások törtek ki: a tüntetők tüzet gyújtottak a miniszterelnöki hivatal előtt, a tiltakozók összetűzésbe keveredtek a rendőrséggel, míg egyesek petárdákat dobtak rájuk.

A tüntetők azt remélték, hogy a demonstráció részeként traktorokkal hajtanak be a városba. Rafał Trzaskowski polgármester – Donald Tusk miniszterelnök párttársa – azonban megtagadta tőlük az engedélyt, arra hivatkozva, hogy a gépek „veszélyes és zavaró” hatással lennének a lakosokra. Néhány gazda ennek ellenére megpróbált traktorral behajtani a városközpontba, de a rendőrség megállította őket.

A tüntetők Tusk irodája előtt egy koporsót is elégettek, amelyen a „Green Deal által megölt gazda” felirat szerepelt, utalva ezzel az EU klímavédelmi csomagjára.

A gazdák Lengyelországban is tüntetéssorozatba kezdtek az olcsó ukrán gabona és az EU klímavédelmi intézkedései miatt, szerintük ugyanis mindkettő sérti a helyi termelők érdekeit. Tiltakozásuk kezdetben a lengyelországi utak és az Ukrajnával közös határátkelőhelyek lezárásából állt. A múlt héten tartották első tömeges tüntetésüket Varsóban, amely békésen zajlott. Donald Tusk nemrég találkozott a gazdák képviselőivel, a miniszterelnök kedden pedig bejelentette, hogy szombaton ismét leül velük tárgyalni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!