Lengyel gazdák zártak le egy lengyel–szlovák határátkelőt

2024. február 26. – 22:23

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyel gazdák zártak le egy lengyel–szlovák határátkelőt az ország délkeleti részén lévő Barwineknél, mert szerintük itt is ukrán gabona áramlik Lengyelországba – megkerülve az ukrán–lengyel határon emelt blokádot. A gazdák a hét második felében hasonló akciót terveznek egy litvániai határátkelőnél is.

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a vallásos-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) felszólította a lengyel kormányt, azonnal vezessenek be embargót az Ukrajnából érkező árukra. Ez valószínűleg nem fog megtörténni, ugyanis ellentétes lenne az Európai Unió kereskedelmi szabályaival.

A Notes From Poland és a helyi média tudósításai szerint a gazdák hétfőn délelőtt 10 óra körül érkeztek meg a határátkelőhöz több tucat traktorral. Először teljesen lezárták a határt, aztán egy óra múlva belementek abba, hogy óránként egy-egy kamiont átengednek mindkét irányban. Emiatt délutánra hosszú sorokban torlódtak fel a kamionok mindkét oldalon, a személygépjárművek áthaladása zavartalan.

Maciej Wirzowski, a demonstráció főszervezője a lengyel médiának azt mondta, ellenőrzik, mit szállítanak a kamionok, és csak azokat engedik át, amikben nem gabona van. „Reméljük, hogy országos szinten rendeződik a helyzet, megállapodás születik a kormánnyal, és a gazdák nem az utakra, hanem a földekre mennek dolgozni” – mondta egy másik tüntető. A határzárat csütörtök estig tervezik fenntartani.

A gazdák Lengyelországban is tüntetéssorozatba kezdtek az olcsó ukrán gabona és az EU klímavédelmi intézkedései miatt, szerintük ugyanis mindkettő sérti a helyi termelők érdekeit. Azt mondják, senki nem kérdezi meg őket, és kormányuk meg az EU az ukrán gazdákat támogatja, őket viszont nem. A térségben több ország termelői is küzdenek azzal, hogy az ukrán gabona letöri az árakat.

Egy közeli lengyel város gazdákat támogató polgármestere hangsúlyozta, az ukrán néppel semmi problémájuk, őket támogatják, most viszont ők is a munkájukért küzdenek. A lengyel kormány már korábban támogatásáról biztosította a gazdákat, és remélik, EU-s szinten sikerül minél hamarabb megoldást találni az ukrán gabona beáramlása miatt kialakult problémára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!