Európai parlamenti képviselőkkel találkozott Brüsszelben az FSZB szerb ügynöke

2024. március 5. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hírszerzés megbízásából egy szerb ügynök beszivárogott az uniós intézményekbe, és ott az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos Kreml-barát narratívát terjesztette – derül ki egy nyugati hírszerzési tájékoztatóból, amelyet a Politico ismertetett.

A dokumentumok szerint a szerb állampolgárságú Novica Antić az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) aktív „befolyásoló ügynöke”. 2023 októberében uniós tisztviselőkkel és EP-képviselőkkel találkozott Brüsszelben, többek között Viola von Cramon-Taubadel német zöldpárti képviselővel, Alessandra Moretti olasz szocialista képviselővel és Vladimír Bilčík szlovák néppárti képviselővel is. A találkozókról fotók is készültek.

A hírszerzési tájékoztatóban semmi sem utal arra, hogy Von Cramon-Taubadel, Moretti és Bilčík tudott volna Antić FSZB-s kapcsolatairól.

Antić – aki egyébként a szerbiai katonai szakszervezet elnöke – kapcsolatba lépett két uniós katonai szakszervezet, az EUROMIL és az EPSU képviselőivel is. A jelentés szerint Antić szorosan együttműködött az FSZB egyik munkatársával, az orosz állampolgárságú Vjacseszlav Kalininnel, aki a Veteran News nevű katonai híroldal főszerkesztője. A honlapjukon azt írják magukról, hogy az FSZB és az orosz védelmi minisztérium „információs partnerei”.

A jelentés szerint Kalinin 2019 és 2020 között meghívta Antićot Oroszországba, hogy magas rangú orosz katonai tisztviselőkkel találkozzon. Kezdetben a szerb civil társadalom befolyásolására összpontosítottak, de aztán kiterjesztették a tevékenységüket az európai katonai- és veteránszervezetekre, valamint az elmúlt hónapokban az Európai Parlament tagjaira is. Bár a hírszerzési tájékoztató Antić tevékenységét emeli ki, megjegyzik, hogy Kalinin más embereket is beszervezett, ám erről több részletet nem közöltek. „Minden alkalmat megragadtak, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos orosz propagandát népszerűsítsék” – áll a tájékoztatóban.

A gyanú szerint Antić a szerbiai katonai szakszervezet vezetőjeként arra használta fel szerepét, hogy bírálja a nyugat felé kacsintgató Aleksandar Vučić szerb elnököt és az ország fegyveres erőinek magas rangú tagjait. A Balkan Insight hírportál február végén arról írt, hogy Antićot őrizetbe vették. Az ügyvédje nem volt hajlandó pontosítani, hogy milyen vádakkal tartják fogva. A hírek szerint Antić éhségsztrájkba kezdett, hogy így tiltakozzon a fogva tartása ellen. A Balkan Insight szerint Antićot az elmúlt öt évben kétszer is elbocsátották a szerb hadseregtől.

A Politico megjegyzi, hogy az orosz titkosszolgálat olyan közvetőországként használják Szerbiát, ahonnan információs műveleteket hajthatnak végre az Európai Unió intézményei ellen. Emellett az is a céljuk, hogy csökkentsék az EU és a NATO iránti szimpátiát Szerbiában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!