Rekordfizetésért keresnek orvosokat Nagy-Britannia egyik legnyugatibb szigetcsoportjára

2024. március 3. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Évi 150 ezer fontért, vagyis közel 70 millió forintért keresnek orvosokat a Külső-Hebridákra Nagy-Britanniában, írja a Guardian. Ez rekordfizetésnek számít az állami egészségügyi ellátásban, azonban ennek meg is van a jó oka: ez az egyik legelhagyatottabb területe az országnak, ahol nemrég mondott fel az utolsó orvos.

A szigetcsoport Észak-Skóciától található nyugatra, és ezen a környéken egyébként is egyre nagyobb az orvoshiány, de a szigetcsoportnál már akkora a baj, hogy félő, az a kevés ember is elköltözik onnan, akik még ott élnek. Most legalább öt orvost szeretnének Uist és Benbecula tartományokban elhelyezni. A két területen alig élnek összesen ötezren.

A helyzeten az sem segít, hogy a lakhatási válság már ezt a vidéket is elérte, folyamatosan emelkednek az albérletárak, a majorságokat lakóházakká alakítják, és egyre több jó módú nyugdíjas keres magának itt otthont, ami szintén felveri az árakat. Mindeközben a szigeten található sebészetek túlzsúfoltak és rossz körülmények között működnek.

Az ezzel járó fizetés 40%-kal magasabb a skót átlagnál, amihez még hozzácsapnak egy járulékot a távoli szigeteken való munkáért, illetve a költözéssel járó költségekért is fizetnek. Mindezért még évi 41 nap szabadságot is kapnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!