Csak fehéreknek szóló bulit akart szervezni egy Srí Lankán élő orosz férfi, botrány lett belőle

2024. február 29. – 06:42

Másolás

Vágólapra másolva

Csak fehéreknek szóló bulit akart szervezni múlt szombaton egy Srí Lankán élő orosz férfi, aki az eseményt a következő szavakkal hirdette meg a közösségi oldalán: „Face control: White”. Ezt sokan úgy értelmeztek, hogy a buli csak fehérek számára nyitott, ami elég nagy felháborodást váltott ki az ázsiai országban, ahol a lakosság döntő többsége szingaléz vagy tamil származású. Miután az esemény nagy visszatetszést váltott ki az interneten, a bulit törölték. A partit meghirdető férfi fenyegetések özönét kapta, emiatt aztán el is hagyta Srí Lankát – írta a Telegraph.

A szervező azt mondta, hogy a bulit az országban élő külföldiek összefogására szánta, de elismerte, hogy ez „rossz ötlet” volt. „Olyan expatokkal akartunk találkozni, akik már régóta itt élnek, és szeretik Srí Lankát. A csapat támogatott engem, és közös döntés született arról, hogy gyorsan megszervezzük a bulit.” A szervező hozzátette: „Nem számítottam arra, hogy ez ilyen sok embert érzékenyen fog érinteni. Elismerem, hogy rossz ötlet volt. Mélységesen elnézést kérek mindenkitől, akinek az érzéseit megbántottuk” – írta az Instagramon geo_ecstatic név alatt. Az oldala azóta már elérhetetlen.

A bulit a sziget déli részén található Sarayka Lounge nevű bárban tartották volna. A helyszín szintén elnézést kért az esemény miatt, az Instagramon azt írták: „Elnézést kérünk! A szombatra tervezett buli nem kerül megrendezésre. Sürgősen lemondtuk ezt az eseményt. Továbbá megszakítottuk a kapcsolatot a szervezőkkel, akik ezt a partit a mi helyszínünkre tervezték. Mi egy bár vagyunk, és különböző rendezvényekhez biztosítjuk a helyiségeinket. Ezúttal nem végeztünk elég alapos ellenőrzést. Soha nem támogattunk és nem is fogunk támogatni különböző rasszista nyilatkozatokat vagy szervezeteket.”

A BBC szerint több mint 288 ezer orosz és csaknem 20 ezer ukrán állampolgár utazott Srí Lankára Oroszország ukrajnai inváziója óta. A colombói orosz nagykövetség később közleményt adott ki, amelyben kijelentették, hogy „határozottan elítélik a faji megkülönböztetés és a nacionalizmus minden formáját”. Felszólították a szigeten tartózkodó orosz állampolgárokat, hogy kövessék a Srí Lanka-i törvényeket, és tartsák tiszteletben a helyi szokásokat.

Az ügy hatására a Srí Lanka-i bevándorlási hivatal közölte, hogy megszüntetik az oroszok és ukránok hosszú távú turistavízumának meghosszabbítását. A hivatal értesítést adott ki, amelyben arra kérték a meghosszabbított turistavízummal az országban tartózkodó orosz és ukrán személyeket, hogy február 23-tól két héten belül hagyják el Srí Lankát.

„Tudom, hogy nem minden külföldi ilyen, de az ilyesminek gyorsan és keményen véget kell vetni” – mondta egy helyi étteremtulajdonos a BBC-nek. Rupasena Koswatta, a helyi vállalkozói szövetség elnöke azt mondta, hogy az elmúlt két évben sok orosz költözött a tengerparti Unawatuna városába, az ottani turisztikai vállalkozások közül sok oroszok tulajdonában van, és a sokak által csak „Kis Moszkva” néven emlegetett városrészben működnek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!