Sínen az uniós e-személyi

2024. február 29. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta az új digitális személyazonossági keretet. Az új digitális személyiadat-tárcával majd anélkül azonosíthatjuk és hitelesíthetjük magukat online, hogy kereskedelmi szolgáltatókat kellene igénybe venniük – az EP közleménye szerint ez a gyakorlat bizalmi, biztonsági és adatvédelmi aggályokat vetett fel. Az e-tárcát önkéntesen lehet majd használni.

A jogszabály ingyenes „minősített elektronikus aláírást” biztosít az EU-tárca felhasználóinak, ami a legmegbízhatóbb, kézzel írott aláírással azonos jogállást élvez, valamint a digitális cserefolyamatok gördülékenyebbé tételéért lehetővé teszi a tárcák közötti interakciókat.

A képviselők az átláthatóságra, az innováció ösztönzésére és a biztonság növelésére hivatkozva nyílt forráskódú tárcát is előírtak, az érintett vállalatok regisztrációját és felügyeletét is szabályozták. Egy adatvédelmi felületen a felhasználók ellenőrizhetik majd adataikat, és kérhetik azok törlését, ahogyan azt az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírja.

A képviselők 335 szavazattal 190 ellenében, 31 tartózkodás mellett zöld utat adtak a rendeletnek. A voksoló magyar képviselők közül a tartózkodó jobbikos Gyöngyösi Mártonon kívül mindenki igent nyomott. A jogszabályt a tagállami Tanácsnak még hivatalosan jóvá kell hagynia ahhoz, hogy jogszabállyá váljon, de már elvi alkut kötött az EP-vel, így a voksolás gyakorlatilag már csak formaság.

A kormány már tavaly decemberben megszavazott egy jogszabályt Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter előterjesztésére. Ez olyan szolgáltatások elvégzését tesz lehetővé digitálisan, amelyekhez aláírás, biztonságos elektronikus kommunikáció vagy dokumentumkezelés kell, illetve online fizetést is lehet vele intézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!