Joe Biden: Izrael beleegyezett, hogy a ramadán idejére leállítják a gázai támadásaikat

2024. február 27. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök szerint Izrael beleegyezett, hogy a muszlimok szent hónapja, a ramadán idejére leállítják a gázai támadásaikat. Biden azt mondta, reméli, hogy a jövő héten ideiglenes tűzszünet lép életbe, mivel a Hamász felülvizsgálta a fogoly- és túszcserét is tartalmazó tűzszüneti megállapodást.

„Közeledik a ramadán, és az izraeliek megállapodtak abban, hogy a ramadán alatt nem folytatnak harci tevékenységet, hogy időt adjanak nekünk arra, hogy az összes túszt kihozzuk” – mondta Biden az NBC Late Night with Seth Meyers című műsorában hétfő este.

Egy, a tárgyalásokhoz közel álló magas rangú forrás a Reutersnek azt mondta, hogy a Hamász terrorszervezet tanulmányozza a javaslattervezetet, amely magában foglalja a humanitárius segélyek jelentős részének beengedését a Gázai övezetbe, valamint palesztin foglyok cseréjét a háborút kiváltó Hamász-támadásban elfogott túszokért cserébe. A javaslat hetek óta a legkomolyabb kísérlet a harcok leállítására. A ramadán idén március 10-én este kezdődik, és április 8-ig tart.

Ugyanakkor a Hamász egyik tisztségviselője azt mondta a Sky Newsnak, hogy a legutóbbi, párizsi tárgyalások után még nem kaptak „hivatalos javaslatot” az „átfogó” tűzszünetre vonatkozóan. A tisztviselő hozzátette, hogy a Hamász közölte a közvetítőkkel, hogy visszautasítják Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azon törekvéseit, hogy „manipulálja a tárgyalásokat, hogy több időt nyerjen tervei megvalósításához”.

(Sky News, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!