16 ezer Avgyijivkánál elesett orosz katonáról szólt a blogger, majd megölte magát

2024. február 21. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

A gyáva propagandistákat és a hadvezetést kritizálta, Avgyijivka bevételénél 16 ezer fős orosz veszteségről is írt az orosz katonai blogger, aki posztja után nem sokkal öngyilkos lett. Az orosz állami propaganda irányát egyébként megfelelően követő Andrej Morozov ismerői szerint szerdára virradó éjszaka fegyverrel végzett magával – írta a Meduza.io.

„Éjszaka még beszélgettük, semmi előjele nem volt” – mondta társa a Murz kódnéven ismert Morozovról, aki búcsúlevelet is hagyott hátra.

Ennek alapján azonban volt előjele annak, ami történt.

„Nem írok le mindent, ami február 20-án történt. A vizsgálat majd megállapítja, hahaha. (…) Sokszor hallottam azoktól, akik rám akartak ijeszteni, nyomást gyakoroltak rám, győzködtek, miután meggyőződtek arról, hogy olyan emberrel állnak szemben, aki senkitől sem fél – vagy legalábbis aki ezt jól álcázta –, ahogy végső érvként azt mondják »ezen úgysem tudsz változtatni!«(…).”

„Ma, ezredes elvtárs, az ön parancsára el kellett távolítanom egy bejegyzés a Telegram-csatornámról. … Önt erre a parancsra a parancsnokai szólították fel, a régi jó katonai kollektív felelősségre hivatkozva. Ha nem tűnik el a bejegyzés, az egység nem kap utánpótlást. Lőszert. Helikoptert. Új tankokat, páncélosokat. Az ön parancsnokait meg a politikai prostituáltak kényszerítették, élükön Vlagyimir Szolovjovval, akik persze összehugyoznák magukat, hogy idejöjjenek és meghúzzák a ravaszt. Nos, akkor megteszem magam. Magamat lövöm le, ha már senki sem meri vállalni ezt a kis semmiséget. Maguk meg majd kapnak tankokat és helikoptereket.”

„… Nem szolgálhatok magánál és mondhatom el ugyanakkor az igazságot. Követelni, hogy a katonai ügyészség meghallgasson egy Avgyijivkánál légnyomástól sérült katonát. És esetleg más ugyan ilyen katonákat, akik mindent láttak, mindent tudnak, de nem beszélhetnek róla, mert rájuk ijesztettek.”

„Ha én nem változtathatok semmin, akkor vívja meg maga ezt a háborút azzal, amije van. Már ha sikerül. 2024. február 21-től kezdve bátran mondhatja mindenkinek, aki önre telefonál, hogy nem szolgálok önnél, nincsen velem semmilyen probléma.

Ne kínozza magát, ezredes elvtárs, éppolyan katona vagyok, mint mindenki más. Harcban halok meg„ – írta a blogger, aki ezután korábbi sérelmekről szólt.

A levél lényegi része azonban a veszteségről, az el nem mondható igazságról, a Kreml propagandistáinak hazugságairól szólt – azzal együtt, hogy ő maga harcoló katonai bloggerként nem ellenezte a Kreml által Ukrajna ellen indított háborút.

Az eltávolított poszt – itt azonban még elérhető – minden bizonnyal az volt, amelyben 16 ezer halottról írt, akiknek árán néhány kilométert sikerült elfoglalni négy hónap alatt. Ezzel szemben az ő becslése szerint az ukránok vesztesége 5-7 ezer fő lehetett. Morozov azt írta, ”szarul érzi magát attól„, hogy az ukrán erők új főparancsnokának, ”Szirszkijnek sikerült ügyesen kivezetnie a katlanból azt a kevés ukrán erőt is, akiket még meg lehetett volna csípni„.

Halálát az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár erők vezetői viszont igen, elismerően szólva az orosz expanziót egyébként támogató Morozovról. Felszólalt mellette a donyecki szakadárokat 2014-ben irányító – a 298 utassal szálló Malaysia Airlines gépének lelövéséért részben felelős –, ma már Putyint kritizáló, a háború eddigi orosz teljesítményét keveslő, jelenleg orosz börtönben lévő Igor Sztrelkov (Girkin) felesége is. Miroszlava Reginszkaja szerint „azt, ami megölte őt (Morozovot), arról minél több embernek tudnia kell.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!