Uniós eljárás indul a TikTok ellen

2024. február 19. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság eljárást indított a TikTok ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alapján, jelentette be a testület hétfőn. Az Európai Bizottság hivatalosan is vizsgálja, hogy a TikTok megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt a kiskorúak védelmével, a hirdetések átláthatóságával, a kutatók adatokhoz való hozzáférésével, valamint az addiktív kialakításhoz és a káros tartalmakhoz fűződő kockázatok kezelésével kapcsolatos területeken.

Ahogy arról korábban írtunk, az EU a digitális szolgáltatásokról szóló rendelettel külön követelményeket állított fel a legalább 45 millió felhasználójú oldalakkal szemben. A legnagyobb online platformokat és keresőket áprilisban jelölték ki. Többek között internetes áruházak, alkalmazásboltok és közösségi hálók kerültek ide, mint a Google, a Facebook és a TikTok.

Az érintett cégeknek minden évben részletes jelentést kell letenniük az Európai Bizottság asztalára a felhasználóikat fenyegető veszélyekről. Értékelniük kell, hogy a használt módszereik, például a posztok láthatóságát és sorrendjét meghatározó algoritmusok hogyan kezelik többek között a zaklatást, a jogsértő tartalmak és a dezinformáció terjedését, valamint hogyan befolyásolják az emberek mentális egészségét. A jelentések alapján intézkedniük kell, hogy tompítsák a kockázatokat.

Az Európai Bizottság az eddigi előzetes vizsgálata alapján, többek között a TikTok 2023 szeptemberében megküldött kockázatértékelési jelentésének elemzése, valamint a hivatalos bizottsági kérésekre adott válaszok után döntött a vizsgálatról.

Ha egy cég nem teljesíti a feltételeket, akár a – nemcsak uniós, hanem globális – éves forgalma hat százalékára megbírságolhatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!