Finn miniszterelnök: Elfogadhatatlan, amit Magyarország tesz

2024. február 19. – 21:41

Másolás

Vágólapra másolva

Petteri Orpo finn miniszterelnök a lengyel Rzeczpospolita interjújában (via 444) kijelentette, hogy nincs indok arra, hogy Svédország NATO-csatlakozását blokkolják. Szerinte Svédország teljesíti a csatlakozási feltételeket, és a NATO-ban való részvételük kulcsfontosságú lenne a Balti-tenger biztonsága szempontjából.

Az interjú során Orpo reagált arra a kérdésre is, hogy a magyar kormányfő segíti-e Vlagyimir Putyint azáltal, hogy Svédországgal szemben fellép. A miniszterelnök szerint a magyar kormányzat cselekedetei segítik Oroszországot, és bár Orbán Viktor motivációját nem ismeri pontosan, de úgy tűnik, hogy Putyint segíti a svédekkel szemben.

„Nincs ok arra, hogy Svédország NATO-csatlakozását blokkolják. Svédország készen áll, és minden kritériumnak megfelel. Elfogadhatatlan, amit Magyarország tesz” – nyilatkozta.

Az Európai Unió uniós támogatásának kapcsán Orpo elmondta, hogy büszke arra, hogy az EU 50 milliárd euróval támogatja Ukrajnát, és megjegyezte, hogy az uniós egység megvalósítását Lengyelország és Magyarország korábbi együttműködése sokszor akadályozta, de az új lengyel kormánynak hála sikerült legyőzni a magyar kormány vétóját.

Az interjú során kitért Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halálára is, hangsúlyozva az orosz rezsim által jelentett veszélyt Európa számára, és szerinte az orosz politikust az orosz rezsim ölte meg. Orpo szerint mindenkinek fel kell ismernie, hogy Oroszország komoly biztonsági kockázatot jelent, és Európának fel kell készülnie az esetleges agresszió visszaszorítására is. A miniszterelnök továbbá hangsúlyozta a védelmi képességek megerősítésének fontosságát az EU számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!