Az ukrán légierő lelőtt egy orosz vadászbombázót, de a precíziós bombák ellen nem tud védekezni

2024. február 18. – 21:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán légierő egy újabb orosz Szu-34-es nagy hatótávolságú vadászbombázó megsemmisítéséről számolt be vasárnap, írja az MTI. Mikola Olescsuk, a légierő parancsnoka Telegramon azt közölte, hogy a kora reggel lelőtt gépen kívül a légvédelmi erők megsemmisítettek még 12 – iráni importból származó – Sahid kamikazedrónt és egy H-59-es rakétát.

Az ukrán erők szombaton három orosz repülőgépet semmisítettek meg, ezen felül 11 harckocsit, negyven tüzérségi és három légvédelmi rendszert, továbbá 36 drónt, olvasható a független forrásból nem ellenőrizhető jelentésben. A jelentés szerint az elmúlt nap alatt 82 katonai összecsapás történt. Az orosz hadsereg 13 rakéta- és 104 légicsapást mért Ukrajnára, és 169-szer nyitott tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre.

Artem Liszohor, a kelet-ukrajnai Luhanszk megye ukrán kormányzója a Telegramon azt írta: az egyik orosz katonai gép szombaton több precíziós bombát dobott az ukrán védők állásaira, majd amikor eltalálták, a pilóta meglepő döntést hozott. A gépét szándékosan lakott terület fölé irányította, mégpedig az oroszok által megszállt Antracit közelében, Luhansz megyében. A gép Gyakove településen csapódott be. „Gyakove falu lakói látták, hogyan gyilkol civileket ez az orosz katona” – írta a kormányzó. Az egyelőre nem ismert, hányan estek áldozatul a faluban a gép becsapódásának.

Mint megírtuk, az ukránok feladták Avgyijivka városát, amelyet négy hónapon át védtek az orosz támadások elől. A Kyev Independent beszámolója szerint Jehor Firsov ukrán őrmester a televízióban azt mondta: az orosz csapatok az elmúlt napokban 500 precíziós bombát lőttek ki Avgyijivkánál.

Olekszandr Borodin, a 3. különálló rohamdandár szóvivője február 16-án azt mondta: Oroszország 60 KAB lézervezérelt bombát dobott le egy nap alatt, ami nagyon nagy szám a front viszonylag kis területén. Ezeket a bombákat 70 kilométeres távolságból indítják, és lehetővé teszik Oroszország számára, hogy a frontvonal mögül indítson csapásokat.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerint Ukrajna egyetlen módon tud küzdeni az ilyen bombák ellen, ha lelövi a bombákat ledobó Szu-34-es és Szu-35-ös repülőgépeket. Az ukrán hadsereg emiatt régóta emlegeti, hogy további légvédelmi támogatásra, emellett több tüzérségi lövedékekre van szüksége, mivel Ukrajna kulcsfontosságú szövetségeseinek késése miatt egyre inkább fogy az utánpótlás.

Joe Biden amerikai elnök közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy bízik a Kijevnek nyújtott amerikai katonai segély folytatásában, amelynek megszavazását jelenleg a kongresszusban akadályozzák. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa szombaton az ukrán kivonulást és Avdijivka elestét az amerikai kongresszus „tétlensége” bizonyítékának nevezte. „Harcolni fogok azért, hogy (az ukránok) megkapják a szükséges muníciót” – mondta Biden, aki abszurdnak és etikátlannak nevezte a katonai segélyek folyamatos blokkolását a kongresszus részéről. Az elnök szerint az amerikai katonai segítség folytatása nélkül félő, hogy újabb ukrán város kerül az orosz fegyveres erők kezére.

Azt az Institute for the Study of War (ISW) nevű elemzőintézet is megemlíti, hogy az orosz erők légi fölényt értek el az avgyijivkai offenzívában, miközben a nyugati katonai támogatás késése hátráltatta Ukrajna légvédelmét. Az ISW szerint az orosz hadsereg nagyobb léptékben is megismételheti avgyijivkai sikeres taktikáját, ha a nyugati utánpótlás továbbra is késlekedik.

.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!