Az oroszok állítják, hogy 1500 fős veszteséget okoztak az ukránoknak Avgyijivka elfoglalásakor

2024. február 18. – 09:44

Az oroszok állítják, hogy 1500 fős veszteséget okoztak az ukránoknak Avgyijivka elfoglalásakor
Ukrán katonák védelmi állásokat építenek ki az Avgyijivkából való kivonulás után – Fotó: Anatolij Sztepanov/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán fél veszteségei az Avgyijivkáért vívott harcokban az elmúlt 24 órában meghaladták a másfél ezer katonát – állította Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, aki szombaton este a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett jelentést a város elfoglalásáról. A veszteség ebben az esetben feltehetően nem csak a meghalt, de a megsebesült katonákat is jelenti, de a számokat független forrásból nem lehet ellenőrizni se az egyik, se a másik oldalon.

A város feladását az ukrán fél elismerte. Az oroszok által megszállt Donyecktől mindössze kilométerekre fekvő Avgyivijka (más átírás szerint Avdijivka) 2014 óta áll szemben az orosz erőkkel, írja az ukrán Kyev Independent. A várost 2023 októberében érte intenzív orosz támadás, az ukránok négy hónapon át tartották magukat.

Térkép: Institute for the Study of War
Térkép: Institute for the Study of War

Az ukrán vezérkar pénteken azt jelentette, hogy az azt megelőző 24 óra alatt az orosz csapatok 33 támadást hajtottak végre Avgyijivka ellen. A kivonulást a további szükségtelen veszteségek elkerülése érdekében rendelték el.

Olekszandr Szirszkij főparancsnok azt mondta: a visszavonulás Avgyijivkából segített elkerülni a bekerítést, és megmentette az ott bevetett katonák életét. A városból az utolsó evakuációs folyosót az ukrán különleges erők, határőrök, a katonai hírszerző ügynökség (HUR), a Harmadik rohamdandár, a 225. rohamzászlóalj és a 110. gépesített dandár egységei biztosították.

Az oroszok szerint az ukrán fegyveres erők erős védelmi csomópontját az Andrej Mordvicsov vezérezredes parancsnoksága alatt álló Központ csapatcsoport foglalta el, az orosz erők 31,75 négyzetkilométeres területet vettek ellenőrzésük alá, írja az MTI. Szergej Sojgu védelmi miniszter beszámolója szerint tart Avgyijivka megtisztítása, valamint a várost elhagyó és az avgyijivkai koksz- és vegyiüzemnél lévő ukrán egységek blokkolása. Elmondása szerint a folyamatos orosz tűz alatt csak néhány ukrán alegységnek sikerült szórványosan elhagynia Avgyijivkát a fegyvert, hadfelszerelést hátrahagyva.

Sojgu rámutatott, hogy a háború előtt 37 ezer lakosú város elfoglalása lehetővé tette a frontvonal eltolását a 18 kilométerre délebbre fekvő Donyecktől, amelyet így biztosítottak az ukrán tüzérségi csapásoktól. A miniszter szerint az orosz erők folytatják az offenzívát a Donyec-medencében.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter február 17-én az mondta: fontos tanulságokat vontak le a város elvesztése után. „Modern légvédelmi rendszerekre van szükség ahhoz, hogy az ellenség ne használhasson irányított bombákat. Nagy hatótávolságú fegyverekre van szükség az ellenséges alakulatok megsemmisítéséhez, és tüzérségi lövedékekre”. Umerov szerint az ukrán hadsereg dolgozik ezeknek az égetően szükséges eszközöknek a beszerzésén.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken ismét Nyugat-Európába utazott, hogy további katonai segítségnyújtásért lobbizzon a nyugati szövetségeseknél. Az ukrán elnök azt mondta: „Visszafoglaljuk Avgyijivkát, nem adunk át semmit ezeknek a gyilkosoknak.”

Zelenszkij szerint Biden amerikai elnök megértette, hogy ez a helyzet az Ukrajnának nyújtott katonai segítség meggyengülése miatt következett be, és mindent megtesz annak helyreállítása érdekében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!