Ukrajna orosz területre csapott le, öten meghaltak Belgorodban

2024. február 15. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Öt halottat és 18 sebesültet követelt egy ukrán légitámadás az oroszországi Belgorod városa ellen – írja a francia RFI az AFP hírügynökségre hivatkozva. A mostani támadásban, ami egy bevásárlóközpont környékét találta el, Vjacseszlav Gladkov régiós kormányzó szerint öt gyerek is megsérült. Az orosz védelmi minisztérium szerint 14 ukrán rakétát lőttek le csütörtökön.

Belgorod mindössze 30 kilométerre fekszik az ukrán határtól, ezért rendszeresen érik támadások. Decemberben egy nagyobb bombázásban 25 ember meghalt, ekkor elrendelték egyes lakók evakuálását. Eddig 400 gyerek hagyta el a várost.

Az orosz–ukrán háború további fontos hírei csütörtökről:

  • Ukrajna bejelentette, erősítéseket küld az orosz csapatok által harapófogóba zárt Avgyijivkába. A szétlőtt városban kritikus a helyzet, az orosz ostromlók már majdnem kettévágták. A Financial Times arról ír, ez a csata lehet az új főparancsnok, Olekszandr Szirszkij nagy tesztje. (Independent, Financial Times)
  • Nagy-Britannia és Lettország „képességi koalíciót” kötött, ami azt jelenti, hogy harci drónokkal tervezik ellátni Ukrajnát. A brit terv az, hogy a szigetország gyártóitól 200 millió font értékben rendel drónokat, amiket aztán átad Ukrajnának. (Gov.uk)
  • David Cameron brit külügyminiszter sürgeti az amerikai Kongresszust, hogy fogadja el az Ukrajnának szánt segélycsomagot. A felsőház, a szenátus már megtette ezt, de a képviselőházi republikánusok az elkaszálásával fenyegetnek. Cameron Adolf Hitlerhez hasonlította Vlagyimir Putyint, hisz sokáig őt sem akarták megállítani a nyugati országok, csak amikor már késő volt. A republikánus képviselők elutasították Cameron szavait, sőt a jobbszél legszélén elhelyezkedő Marjorie Taylor Greene közölte, a brit miniszter aggódjon a saját országáért és „megcsókolhatja a seggem”. (The Hill; BBC News)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!