Minden harmadik republikánus szavazó elhiszi, hogy Taylor Swift egy Biden-párti pszicho-összeesküvés része

2024. február 15. – 18:20

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss felmérés szerint minden harmadik amerikai republikánus szavazó elhiszi azt a képtelennek ható elméletet, hogy a Demokrata Párt bevonta Taylor Swiftet egy Joe Biden hatalmon tartását célzó összeesküvésbe – írja a CNN.

A konteó lényege, hogy a popsztár és a Kansas City Chiefs játékosa, Travis Kelce párkapcsolata (amelyről itt írtunk bővebben) nem valódi érzelmeken alapszik, hanem csak a kormány tervelte ki egy átfogó pszichológiai művelet részeként. Az állítólagos összeesküvés célja az, hogy a Chiefs vasárnapi Super Bowl-győzelme még nagyobb publicitást adjon Swiftnek, így nagyobb befolyása legyen a közvéleményre, amikor nyilvánosan beáll Biden mögé. A jobboldali médiumok által terjesztett teória szerint a demokraták ezzel hangolnák az amerikaiakat a jelenlegi elnök támogatására az idén novemberben esedékes választáson.

„Az állítólagos Taylor Swift PsyOp (psychological operations) összeesküvésnek a Trump-rajongók jól látható része ad hitelt” – nyilatkozta a témában Patrick Murray, a független Monmouth University Polling Institute igazgatója. „Még sokan azok közül is, akik nem hallottak róla, mielőtt megkérdeztük őket, hitelesnek fogadták el az elméletet. Üdv a 2024-es választásokon!” – tette hozzá szarkasztikusan Murray.

Míg a felmérés során megkérdezett 902 amerikai felnőtt alig kevesebb mint fele (46%) jelezte, hogy hallott már valamit az összeesküvés-elméletről, minden ötödik amerikai felnőtt (18%) azt mondta, hogy hisz is benne. A republikánusoknál ez az arány 32 százalék volt – derült ki a Monmouth felméréséből. Figyelemre méltó azonban, hogy azok 42 százaléka, akik azt mondták, hogy igaznak tartják az összeesküvés-elméletet, korábban nem is hallottak róla. Ez vagy az elnökkel szembeni elfogultságot, vagy az összeesküvés-elméletek iránti fogékonyságot mutatja a felmérés készítői szerint.

Taylor Swiftet hetek óta támadják az elmélet trumpista hívei, sőt a vasárnapi döntő előtt Donald Trump maga is megpróbált nyomást gyakorolni rá: közösségi platformján azt mondta, hogy „hűtlen” lenne hozzá, ha úgy döntene, hogy egy Biden-elnökséget támogat. „Kedvelem a barátját, Travist, még akkor is, ha liberális, és valószínűleg ki nem állhat engem!” – írta Trump.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!