Norvégia ötödik legnagyobb városa ezentúl csak ukrán menekülteket fogad be

2024. február 14. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Norvégia ötödik legnagyobb városa, Drammen vezetése úgy határozott, hogy a városba ezentúl csak ukrajnai menekülteket fogadnak be. A döntést a miniszterelnök és a legnagyobb ellenzéki párt is élesen kritizálta; a városvezetést rasszizmussal is megvádolták.

Az ország déli részén, Oslótól 40 kilométerre található 120 ezres Drammen vezetése az oslói kormány előzetes figyelmeztetése ellenére kedden megszavazta, hogy a jövőben csak ukrajnai menekülteket fogadnak be. A városvezetés azzal indokolta a döntést, hogy tapasztalataik szerint az Ukrajna 2022-es inváziója elől menekülők integrációja egyszerűbb lesz Drammen „eleve meglévő multikulturális népességébe”. A határozat következményeképp Drammen a kormány menekültek befogadásával és elosztásával foglalkozó hatósága által előirányzott 340 menekült helyett idén csak 125-öt fogad be.

A balközép koalíció élén álló Jonas Gahr Störe miniszterelnök szerint a városvezetés ezzel túllépte hatáskörét. „Ez nem olyasvalami, amiről a városok dönthetnek.” De Erna Solberg, a Konzervatív Párt elnöke is bírálta a Drammenben született döntést; mint mondta, egyetlen önkormányzat sem határozhat úgy, hogy csak bizonyos államokból fogad be menekülteket.

Az ellenzéki kritika annál is érdekesebb, mivel a Dramment vezető Kjell Arne Hermansen polgármester a norvég Konzervatív Párt tagja, a városi tanácsban pedig a konzervatívok egy bevándorlásellenes párttal és a Nyugdíjasok Pártjával alkotnak többséget.

A kormánykoalícióban részt vevő Centrum Párt egyik tagja a rendőrségen feljelentést tett Drammen városvezetése ellen „intézményes rasszizmus” címén. A városi ügyész pedig alkotmányossági aggályok miatt érvénytelennek minősítette a rendeletet.

(via MTI, The Local)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!