Fél év letöltendőt és fél év felfüggesztettet kapott Nicolas Sarkozy volt francia elnök

2024. február 14. – 14:59

Fél év letöltendőt és fél év felfüggesztettet kapott Nicolas Sarkozy volt francia elnök
Nicolas Sarkozy február 14-én az ítélethirdetésen – Fotó: Bertrand Guay / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte szerdán a párizsi fellebbviteli bíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfőt a 2012-es elnökválasztási kampányának túlköltekezése miatt – írj az MTI.

Az ügyészség szerint Nicolas Sarkozy kampányának finanszírozását „teljes lazaság” jellemezte, a stáb a törvényben engedélyezettnek több mint a dupláját költötte el, majd a túlköltekezést a jobbközép párt kettős könyveléssel próbálta meg elrejteni az illetékes hatóságok elől.

Arra nincs bizonyíték, hogy Nicolas Sarkozy tudott a kettős könyvelésről, de a gyanú szerint a kampányszámlákért felelős könyvvizsgáló többszöri írásos figyelmeztetése ellenére hagyta, hogy a kampánystáb a megengedettnél többet költsön el a nagygyűléseire.

A volt elnököt első fokon 2021. szeptember 30-án egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte az ügyben a párizsi büntetőbíróság. A másodfokú ítélet megerősítette Nicolas Sarkozy bűnösségét, de a büntetésen enyhített. Az egykori államfő a semmítőszéken fellebbezhet az ítélet ellen.

Sarkozynek nem ez az első bírósági ügye: egy korrupciós perben nem jogerősen egy év letöltendő, két év felfüggesztett börtönt kapott idén márciusban.

Sarkozy 2007 és 2012 között volt Franciaország elnöke, újraválasztási veresége után a 2017-es elnökválasztáson még megpróbált visszatérni, de alulmaradt a jobboldali Köztársaságiak előválasztásán, és 2016 végén teljesen visszavonult a politikától.

Több esetben, például a Bettencourt-ügyben ejtették ellene a vádakat, de folyamatban vannak még más eljárások az elnöksége alatti ügyek miatt is.

Korábban a Sarkozy előtti francia elnököt, Jacques Chiracot ítélték már két év felfüggesztett börtönre 2011-ben, amiért még párizsi polgármesteri idejében visszaélt közpénzekkel és közhivatalával, de ő megromlott egészségi állapota miatt nem volt ott a tárgyalóteremben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!