Joe Biden Trump NATO-szövetségesek ellen hangoló kijelentéséről: Az isten szerelmére, ez ostobaság, szégyenletes és veszélyes

2024. február 14. – 06:57

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns egy múlt szombati kampányeseményen arról beszélt, bátorítaná Oroszországot, hogy támadja meg az Egyesült Államok bármelyik NATO-szövetségesét, aki szerinte nem teljesítette pénzügyi kötelezettségeit. Joe Biden amerikai elnök szerint Trump kijelentései buták, szégyenletesek és veszélyesek – írja a Guardian.

„El tudják képzelni, hogy az Egyesült Államok volt elnöke ezt mondja? Az egész világ hallotta! A legrosszabb az egészben, hogy komolyan is gondolja. Történelmünkben egyetlen más elnök sem hajtott fejet egy orosz diktátor előtt. Hadd mondjam ezt a lehető legvilágosabban: én soha nem fogok. Az isten szerelmére, ez ostobaság, szégyenletes és veszélyes. Ez Amerika-ellenes. Amikor Amerika a szavát adja, az jelent valamit, tehát amikor elkötelezzük magunkat, akkor azt be is tartjuk. A NATO egy szent elkötelezettség” – mondta Biden.

Biden szerint Trump teherként tekint a NATO-ra, mert nem érti azokat az alapelveket, amikre a szövetség épült.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kritizálta Trump megjegyzéseit: „Az ilyen megjegyzések fokozott kockázatnak teszik ki az európai és amerikai katonákat” – mondta. Stoltenberg szerint bármilyen olyan felvetés, hogy a szövetségesek nem fogják megvédeni egymást, aláássa mindannyiunk biztonságát, beleértve az Egyesült Államokét is.

Biden egyébként azért tartott beszédet, hogy arra biztassa a republikánus többségű képviselőházat, hogy fogadja el a külföldi segélyekről szóló törvényjavaslatot, ami a demokrata többségű szenátuson már átment. „Ha támogatjuk ezt a törvényjavaslatot, azzal szembeszállunk Putyinnal. Ha ellenezzük, azzal Putyin kezére játszunk” – mondta.

A törvénycsomag Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtott támogatást is tartalmaz. Az izraeli támogatással kapcsolatban Biden hangsúlyozta, „nemcsak Izrael számára biztosítja azt, amire szüksége van ahhoz, hogy megvédje népét az olyan terrorista csoportokkal szemben, mint a Hamász, a Hezbollah és mások, de életmentő humanitárius segélyt is nyújt a palesztin népnek, amelynek kétségbeesett szüksége van élelmiszerre, vízre és menedékre”. Ezzel feltehetően saját párttársainak üzen, a törvényjavaslatot ugyanis több demokrata képviselő sem támogatta arra hivatkozva, hogy „Biden kitartóan támogatja Izrael katonai csapásait a palesztin területeken”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!