Egy sötét múltú tábornok került a világ legnagyobb muszlim országának élére

2024. február 14. – 16:29

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi védelmi miniszter, Prabowo Subianto győzelmét valószínűsítik a szerdán megtartott indonéz elnökválasztáson a szavazófülkékből kilépők többségének megkérdezésén alapuló, eddig nyilvánosságra hozott felmérések. A választás utáni nyilatkozatban a miniszter győztesnek nyilvánította magát.

A szavazók több mint 80 százalékának megkérdezését követően az indonéz közvélemény-kutató intézetek azt közölték, hogy adataik és előzetes becslésük alapján Prabowo Subianto a leadott voksok 57-59 százalékára számíthat. Ez azt jelentené, hogy az összes leadott szavazat több mint felének, továbbá az országszerte leadott régiós szavazatok legalább egyötödének begyűjtésével már az első fordulóban eldőlhet a választás. Hozzátették, hogy Prabowo Subianto ennek megfelelően jelentős előnnyel vezet két fő kihívója, Anies Basdewan korábbi jakartai kormányzó, valamint Ganjar Pranowo, Közép-Jáva tartomány kormányzója és volt oktatási miniszter előtt.

A tízévnyi kormányzás után is népszerű Joko Widodo – akit mindenki csak Jokowinak nevez – jelenlegi államfő második ciklusának letelte után az ország törvényeinek értelmében már nem indulhat újra; azonban a közvélemény számára egyértelmű, hogy Prabowo Subianto az ő örökségét viszi tovább. A folytonosságot mi sem jelzi jobban, minthogy Subianto leendő alelnökjelöltje nem más, mint Widodo elnök 36 éves, idősebbik fia, Gibran Rakabuming Raka – az ő indulásának kedvéért egyébként az alelnöki poszt korhatárát is módosították.

A 72 éves Prabowo Subianto a 70-es évek végétől húsz éven át szolgált az indonéz hadsereg különleges erőinél, az általa vezetett egységek tömeggyilkosságokban és etnikai tisztogatásokban vettek részt. Jogértéseinek egy részét utólag ő maga is elismerte. A kilencvenes években dicstelen körülmények között távozott a hadseregből, de kacskaringós politikai karriert befutva Jokowi alatt már védelmi miniszterként szolgált.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint délután egy óra körül zártak; az eredményeket pedig várhatóan március végén véglegesítik, mert a három időzónával rendelkező országban parlamenti választásokat is tartottak. Amennyiben mégsem szerzi meg Prabowo Subianto a voksok abszolút többségét, a második fordulót júniusban tartják.

A dél-kelet ázsiai ország 280 millió lakosával a világ negyedik legnépesebb országa, egyben a legnagyobb muszlim közösség otthona. A 170 ezer szigetet magába foglaló Indonézia 200 millió szavazásra jogosult polgárral rendelkezik, akik több mint 800 ezer választókörben adhatták le voksaikat (a részvételi adatokról nem érkeztek még hírek).

(MTI, New York Times)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!