Az orosz hadsereg is használja Elon Musk Starlink-hálózatát az ukránok szerint

2024. február 11. – 13:44

Az orosz hadsereg is használja Elon Musk Starlink-hálózatát az ukránok szerint
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pózol az ukrán fegyveres erők főparancsnokával, Olekszandr Szirszkij vezérezredessel, Rusztem Umerov védelmi miniszterrel és az újonnan kinevezett katonai főparancsnokokkal egy megbeszélés után Kijevben 2024. február 10-én – Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz-ukrán háború legfontosabb vasárnapi eseményeiről.

  • Az orosz haderő a megszállt ukrajnai területeken használja az Elon Musk vállalatbirodalmához köthető Starlink internetszolgáltatást – közölte az ukrán hírszerzés. A rendszeres használat bizonyítékaként közzétették egy hangfelvételt, amelyen az orosz 83. légi támadó dandár katonái beszélgetnek a terminálok kelet-ukrajnai felállításáról. A Starlink műholdas rendszer kulcsfontosságú volt a háború első szakaszában (is) Ukrajna védelmekor (amikor épp nem kapcsolta le a Space X), hisz az oroszok a kommunikációs infrastruktúrát is támadták. A Starlink-hálózatot működtető Space X közölte, semmiféle üzletelést nem folytat az orosz kormánnyal vagy hadsereggel. (Al Jazeera, Reuters)
  • Dróntámadás rongált meg egy gázvezetéket és több épületet a dél-ukrajnai Mikolajiv kikötőjében. Ukrajna déli katonai parancsnoksága a Telegramon közölte, hogy légvédelmi rendszerei több mint öt órán keresztül működtek, és 26 Oroszországból indított Shahed drónt semmisítettek meg több déli régió felett, főként a Fekete-tenger melletti Mikolajiv régió felett. A támadásban legalább egy civil megsérült. Kijevben a légierő légvédelmi rendszerei az éjszaka folyamán 40-et semmisítettek meg az Oroszország által indított 45 Shahed támadó drónból. (Reuters)
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb személycseréket hajtott végre az ukrán fegyveres erők parancsnokságán. Zelenszkij menesztette Szerhij Najevet az ukrán egyesített erők parancsnoki tisztségéből, valamint Makszim Mirgorodszkijt a fegyveres erők légi támadócsapatainak parancsnoki posztjáról. Más rendeletekben kinevezte Olekszandr Pavljukot a szárazföldi erők parancsnokává, Jurij Szodolt az egyesített erők parancsnokává, Ihor Szkibjukot a deszant rohamcsapatok parancsnokává, Ihor Plakhutát a területi védelmi erők parancsnokává. Zelenszkij csütörtök este váltotta le Valerij Zaluzsnijt, az ukrán hadsereg főparancsnokát, akit Olekszandr Szirszkij vált a pozícióban. A személycseréről ebben a cikkben írtunk bővebben. (MTI)
  • A brit hírszerzés napi jelentésében azt írja, Oroszország ukrajnai inváziója is hozzájárul az egészségügyi szakemberek hiányához Oroszországban. A jelentés szerint 2022 óta az egészségügyi dolgozók 2 százaléka elmenekülhetett az országból, hogy elkerülje a sorozást, 3000 orvost és egészségügyi dolgozót pedig a frontra vezényeltek, hogy ott teljesítsenek szolgálatot. 2023 novemberében az orosz egészségügyi minisztérium közölte, hogy 26 500 orovs és 58 200 ápoló hiányzik a szektorból. A probléma elsősorban a szegényebb régiókat érinti. (X)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!