NATO-barát elnök váltja a Putyinnal suttogót Finnországban

2024. február 11. – 21:55

NATO-barát elnök váltja a Putyinnal suttogót Finnországban
Fotó: Emmi Korhonen / Lehtikuva / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A jobbközép Nemzeti Koalíció Párt jelöltje, Alexander Stubb nyerte a vasárnap finn elnökválasztás második fordulóját a Reuters híre szerint. A hírügynökség azt írja, az ellenfél, a zöldpárti Pekka Haavisto elismerte vereségét, és gratulált Stubbnak, sőt tapasztalt, kompetens elnökként jellemezte.

A Reuters szerint Stubbot Európa-pártiként és Ukrajna elkötelezett támogatójaként tartják számon, aki kemény álláspontot képvisel Oroszországgal szemben. Ez azért is fontos, mert a finn politikai rendszerben az államfő felelős a biztonsági és külpolitikai ügyekért.

A szavazatok 99,7 százalékának összesítése alapján Stubb vékony győzelmet aratott: 51,6 százalékot szerzett Haavisto 48,4 százalékával szemben. Stubb élete legnagyobb megtiszteltetésének nevezte megválasztását, és köszönetet mondott, hogy ennyien szavaztak.

A finn elnökválasztás első fordulóját is Stubb, a korábbi miniszterelnök nyerte Haavisto előtt. A két legerősebb jelölt került a második körbe.

A Reuters megjegyzi, a finn elnökök általában jó viszonyt ápoltak Moszkvával, de Ukrajna 2022-es lerohanása ezt gyökeresen megváltoztatta. Finnország azóta feladva semlegességét, belépett a NATO-ba. A 12 évet az elnöki székben töltött, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel jó viszonyt ápoló (emiatt Putyin-suttogónak nevezett) Sauli Niinistö egyébként nyugdíjba vonul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!