Elindult egy német hadihajó a Vörös-tengerre, ezzel elkezdődhetett a közös EU-s katonai beavatkozás

2024. február 9. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan ugyan még nem döntött az EU arról, hogy katonailag beavatkozik a Vörös-tengeren zajló konfliktusba, de gyakorlatilag megegyeztek erről a felek – írja diplomáciai forrásokra hivatkozva a Tagesschau. Ennek részeként a német Hessen fregatt kifutott a wilhelmshaveni kikötőből, és elindult, hogy Afrika megkerülésével Jemen partjaihoz menjen.

A Hessen kihajózik wilhelmshaven kikötőjéből – Fotó: Sina Schuldt
A Hessen kihajózik wilhelmshaven kikötőjéből – Fotó: Sina Schuldt

Az EU katonai beavatkozásról szóló terve az Aspides nevet kapta. Ebben Németország mellett Franciaország, Olaszország és Görögország is részt venne, a közös parancsnokságot a görögországi Larissza városában tervezik berendezni. Az akcióról hivatalosan február 19-én döntenek az EU-s külügyminiszterek brüsszeli találkozóján.

A Hessen egy 143 méter hosszú fregatt, amit direkt a tenger ellenőrzésére fejlesztettek ki. Radarjaival több száz kilométerre is figyelni tudja a tengert, és profi légielhárító rakétákkal van felszerelve. Ezek hatótávolsága több mint 160 kilométer.

A német fregatt csak a kereskedelmi hajókat fogja védeni, nem fog szárazföldi célpontokat támadni, mint a brit és amerikai hadsereg. A térségben a jemeni húszi lázadók lövik az arra elhaladó kereskedelmi hajókat a Hamász október 7-i támadásán felbuzdulva. A jemeni helyzetről itt írtunk hosszabban.

(Tagesschau)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!