Először visszadobták, most mégis bekerülhet a Guiness-rekordok közé a 7 méteres gyufaszál Eiffel-torony

2024. február 9. – 12:01

Először visszadobták, most mégis bekerülhet a Guiness-rekordok közé a 7 méteres gyufaszál Eiffel-torony
Richard Plaud gyufaszálból épített Eiffel-tornya a franciaországi Saujonban 2024. január 7-én – Fotó: Richard Plaud / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Felülbírálták korábbi döntésüket a Guinness Rekordok Könyvének szigorú szerkesztői: a Richard Plaud által 700 ezer gyufaszálból épített, 7 méter magas Eiffel-torony mégis bekerülhet a rekordok közé - írja a Guardian.

A francia férfi 2015 decemberében kezdte el építeni az Eiffel-torony tökéletes mását gyufaszálakból. Tavaly decemberben fejezte be a nagy művet, ami nagyjából fél méterrel lett magasabb mint az előző rekordtartó, ezért Plaud be is mutatta a munkáját a Guinness Rekordok bíráinak, hogy bekerülhessen a rekordok közé.

Nemleges választ kapott.

A rekorderek bírái azt kifogásolták, hogy Plaud – megunva, hogy minden gyufáról egyenként kell levagdosnia a fejet – speciális (fejnélküli) gyufaszálakat rendelt a gyártótól. A bírák szerint ez azt jelentette, hogy nem megfelelő anyagot használt, így nem kerülhet be a könyvbe.

Plaud a Facebook-oldalán is megosztotta csalódottságát, ezután pedig a globális sajtó is felkapta a sztorit, a Telex is beszámolt róla.

Feltehetően ez ösztönözhette a Guiness Rekordok bíráit, hogy felülvizsgálják a döntésüket, és kicsit lazítsanak az elvárásaikon.

Másodszorra már átengedték a rostán a tornyot.

„Örülünk, hogy beismerhetjük, hogy egy kicsit túl szigorúak voltunk azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú gyufákra volt szükség ehhez a kísérlethez, és Richard teljesítménye valóban, hivatalosan is elképesztő” – nyilatkozta Mark Mckinley, a Guinness World Records igazgatója

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!