700 ezer gyufaszálból 8 év alatt 7 méteres Eiffel-tornyot épített, aztán közölték: nem kerülhet be a Guinness-rekordok közé

2024. február 7. – 17:34

700 ezer gyufaszálból 8 év alatt 7 méteres Eiffel-tornyot épített, aztán közölték: nem kerülhet be a Guinness-rekordok közé
Fotó: Richard Plaud

Másolás

Vágólapra másolva

Richard Plaud régóta dédelgetett álma volt, hogy bekerüljön a Guinness Rekordok Könyvébe. Ezért is kezdte el építeni 2015 decemberében az Eiffel-torony tökéletes mását gyufaszálakból. Az elmúlt nyolc évben csak ezen dolgozott, és a 23,6 láb (körülbelül 7 méter) magas makett megépítéséhez összesen 706  900 darab gyufát használt fel. Paul tavaly decemberben fejezte be a nagy művet, ami két lábbal, azaz kb. 61 centiméterrel múlja felül a korábbi rekordot.

A francia férfi azonban nemrég rossz hírt kapott. Ugyanis a Guinness Rekordok Könyvének bírái közölték vele, hogy rossz alapanyaggal dolgozott, így sem ő, sem a műve nem kerülhet bele a könyvbe. Plaud a Facebook-oldalán is megosztotta csalódottságát, a posztjában azt írta, mivel olyan gyufát használt, amit nem lehet boltban kapni, ezért az álma meghiúsult.

Plaud a speciális gyufákat egy gyártótól rendelte, miután belefáradt abba, hogy egyesével távolítsa el a szupermarketben kapható gyufák fejét. Pauld azt mondta: amikor megérkeztek a dobozok, tele 33 fontnyi (kb. 15 kg) fej nélküli gyufával, olyan volt, mintha karácsony lenne.

Úgy tűnik, a francia férfi álma mégsem hiúsult meg teljesen. Az NBC News ugyanis megkereste a rekordszervezet igazgatóját, Mark McKinley-t, aki azt mondta, újra megvizsgálják a kérdéses makettet, és felveszik a kapcsolatot a francia férfival. A rekordot egyébként a libanoni Toufic Daher tartja, aki 2009-ben készített el hatmillió gyufaszálból egy 21,4 láb (körülbelül 6,5 méter) magas Eiffel-tornyot.

Az álom végül valóra válhatott, cikkünk megjelenése után két nappal a Guiness World Records közölte: felülvizsgálták korábbi – saját bevallásuk szerint is túl szigorú – döntésüket, mégis bekerülhet Richard Plaud gyufaszál tornya a rekordok könyvébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!