Amerikai tisztviselők szerint Patriot rakétával lőhették le az orosz gépet, amin ukrán hadifoglyok is utazhattak

2024. február 9. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok vezetése szerint jó, ha Ukrajna kreatívan használja a például nyugatról kapott fegyvereit, de ahogy az a lezuhant orosz Il–76-os szállítógép példáján is látható, ennek megvan a maga kockázata is – írja névtelenséget kérő amerikai tisztviselőkre hivatkozva a New York Times.

Eddig viszonylag keveset lehet tudni a lelőtt, lezuhant repülőgépről. Az ukránok először magukra vállalták, aztán mégsem, kiderült, hogy lehet, hogy a gépen ukrán katonák is voltak, de az is lehet, hogy fegyvereket szállított. Mindent, amit az esetről tudni lehetett, ebben a cikkben szedtünk össze.

Most a megszólaló tisztviselők azt állítják, hogy egy amerikai gyártmányú, de európai partnerországtól kapott Patriot rakétával lőtték le az ukránok a repülőt, amin előfordulhat, hogy voltak hadifoglyok. Ezt azonban a washingtoni vezetés hivatalosan nem fogja megerősíteni.

A megszólalók szerint Ukrajna egy alapvetően legitim, de hiányos hírszerzési információ alapján célozta be a repülőgépet. Azt tudták, hogy ez a konkrét Il–76-os korábban többször is szállított már rakétákat, ami miatt egy logikus célpont volt.

A repülő még Oroszország felett járt, amikor eltalálták, ami problémát is okozhat az amerikaiak számára. Ők arra ösztönözték az ukránokat, hogy lőjenek ugyan a frontvonal túloldalára, de csak az elfoglalt területek felett. Attól tartanak, hogy eszkalálódhat a háború, ha nyugati fegyverrel orosz célpontokat támadnak. Ettől függetlenül nem szúrták le az ukránokat, hanem továbbra is azt javasolják, hogy hasonló kreativitással használják a fegyvereket.

Az ukránok januárban megtudták, hogy az általában fegyvereket szállító gép hatótávolságon belül repül majd, ezért felállítottak egy kilövőegységet a határnál. Amint tudták, lelőtték a repülőt. Ezt az amerikaiak kreatívnak nevezték, de nem tartják forradalminak. Tavaly hasonló taktikával lőttek le több orosz katonai repülőgépet.

Egy Patriot fegyverrendszer kilövés közben egy romániai hadgyakorlaton 2023 novemberében – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP
Egy Patriot fegyverrendszer kilövés közben egy romániai hadgyakorlaton 2023 novemberében – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

A probléma ezzel a módszerrel az, hogy nem feltétlenül fenntartható. Egy rakéta kilövése nagyjából 4 millió dollárba kerül, és nem tudni, hogy az USA meddig küldi még a segélyeket. Cserébe az ukránok szerint a taktika nagyon hatékony, elrettentő hatású az orosz pilótákkal szemben. Ha tudják, hogy egy régióban az ukránok gyakran vetik be a fegyverrendszert, akkor nagy eséllyel nem akarnak majd ott repülni.

A Patriotot először repülőgépek ellen tervezték, de a az Öbölháború után alakítottak rajta, hogy hatékonyabb legyen az egyre többször bevetett ballisztikus rakéták ellen is. Az ukránok most visszatértek a gyökerekhez, decemberben azt állították, hogy csak abban a hónapban öt orosz katonai repülőgépet lőttek le.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!