Ezúttal Angela Merkel és Helmut Kohl nevét keverte össze Joe Biden

2024. február 8. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Alig néhány nappal azután, hogy egy kampánybeszédében véletlenül François Mitterrandként hivatkozott Emmanuel Macronra, Joe Biden amerikai elnök újabb európai vezető nevébe zavarodott bele – írja a Politico.

Biden szerdán egy New York-i adománygyűjtő rendezvényen mondott beszédet, és ugyanazt a történetet idézte fel, amit a hétfői, Las Vegas-i kampánybeszédében is. A történet arról szól, hogyan reagáltak Franciaország és Németország vezetői, amikor a 2021. január 6-i, Capitoliumban történt zavargások után a júniusi G7-csúcstalálkozón találkoztak vele.

Hétfői beszédében az amerikai elnök Macron neve helyett tévesen François Mitterrandot mondott, aki 1981 és 1995 között volt francia elnök és 1996-ban halt meg. Akkor a német kancellárt nem említette név szerint.

Szerdán viszont igen, és ezúttal is belekavarodott a nevekbe és az évszámokba is. 2021-ben ugyanis Angela Merkel volt a német kancellár, ezért feltehetően vele váltott szót Biden a csúcstalálkozón. A beszédében viszont azt mondta:

„És akkor Helmut Kohl hozzám fordult, és azt mondta: »Mit szólna, elnök úr, ha a kezébe venné a London Times-t, és megtudná, hogy 1000 ember betörte a brit parlament ajtaját, és útközben megölt néhány rendőrt, hogy megakadályozzák a megválasztott miniszterelnök hivatalba lépését?«”

Helmut Kohl 1982 és 1998 között volt Németország kancellárja, 2017-ben halt meg.

Joe Biden többször kevert már össze neveket a múltban, ezeket legutóbbi cikkünkben össze is szedtük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!