Támadás ért több ukrán várost, Kijevben ketten meghaltak, helyenként áram sincs

2024. február 7. – 14:15

Támadás ért több ukrán várost, Kijevben ketten meghaltak, helyenként áram sincs
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán légierő szerint jelentősebb orosz támadás indult szerdán reggel több ukrán város, köztük Kijev ellen: az ukrán fővárost ért rakétatámadásban ketten meghaltak és legalább 13-an megsérültek, köztük egy várandós nő is. A Guardian cikke szerint a város központjában reggel hét óra körül két hangos robbanást lehetett hallani, majd 45 perccel később még kettőt. Az ukrán légvédelem összesen 64 drónból és rakétából összesen 44-et védett ki. Kijevben a támadás miatt több helyen nincs áram, mert vezetékek sérültek meg. Szerdán hasonlóképp támadás érte Mikolajivot és Harkivot is.

Más fontos hírek szerdáról:

  • Az ukrán parlament első olvasatban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amellyel meg tudnák növelni a besorozható emberek létszámát. Ez még nem jelenti az automatikus elfogadást, a második olvasat előtt állítólag még lehet változtatásokra számítani. (Guardian)
  • A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerdán megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök interjút adott a Fox News korábbi híradósának, és ezzel a háború kezdete óta ő az első amerikai riporter, akinek Putyin nyilatkozott. Carlson korábban az MCC Feszten is fellépett. Peszkov szerint Putyin azért egyezett bele a beszélgetésbe, mert Carlson megközelítése eltér a nyugati hírcsatornák szerinte egyoldalú tudósításaitól. „Amikor a kollektív Nyugat országairól van szó, a nagy hálózati média, a tévécsatornák, (és) a nagy újságok semmiképpen sem büszkélkedhetnek azzal, hogy még csak megpróbálnak legalább pártatlannak tűnni a tudósítások tekintetében” – mondta Peszkov egy sajtótájékoztatón. Az interjú valószínűleg csütörtökön kerül adásba. (Guardian)
  • A svéd ügyészek megszüntetik a további nyomozást az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeken történt robbanások ügyében. „A nyomozás eredménye szerint a svéd jog nem alkalmazható, ezért a nyomozást le kell zárni”. A Balti-tenger alatt Németországba orosz gázt szállító, több milliárd dollárba kerülő Északi Áramlat gázvezetékek 2022 szeptemberében a svéd és dán vizeken sorozatos robbanások következtében megrepedtek, és jelentős mennyiségű metán került a levegőbe.
  • A Kreml szerdán közölte, hogy az Oroszország által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai akció céljai változatlanok. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azután nyilatkozott a témáról, hogy megkérdezték a közelgő kétéves évfordulóról. (Guardian)
  • Az orosz parlament felsőháza felkérte a pénzügyminisztériumot egy olyan törvény megalkotására, amely értelmében megtorló intézkedéseket rendelhetnének el a Nyugat ellen, ha az konkrét lépéseket tesz a befagyasztott orosz vagyonok ellen – jelentette a TASZSZ állami hírügynökség.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!