Orbán Viktor gratulált az azeri elnöknek a 94 százalékos választási győzelemhez

2024. február 7. – 21:32

Orbán Viktor gratulált az azeri elnöknek a 94 százalékos választási győzelemhez
Orbán és Aliyev a budapesti atlétikai világbajnokságon – Fotó: FERENC ISZA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor telefonon gratulált Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnöknek az újraválasztásához – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Aliyev választási győzelme Havasi közleménye szerint „óriási és vitathatatlan”. Tény, ami tény: Aliyev várhatóan a szavazatok 94 százalékát szerzi meg, ami két okból nem meglepő. Az egyik, hogy a fő ellenzéki pártok bojkottálták a választást, a másik pedig, hogy a 2003 óta hatalmon lévő elnök általában behúzza a szavazatok kb. 85 százalékát. Az azeri választások független megfigyelők szerint sem szabadnak sem igazságosnak nem nevezhetők. Ezen a választáson is kerültek nyilvánosságra felvételek, amiken választási csalások láthatók, például hogy az azeri fővárosban, Bakuban ugyanazok az emberek több helyen is leszavaznak, vagy hogy a választási bizottság tagjai tömködnek szavazólapokat az urnákba.

Az azeriek elvileg kamerákon követhetik, mi történik a szavazóhelyiségekben, de a 6300 szavazóhelyiségből csak 1000-be szereltek kamerát.

A mostani választáson Aliyev mellett hivatalosan még hat jelöltre lehetett (volna) szavazni, de közülük senki nem számít a rendszer kritikusának sem.

A választási győzelemhez az Eurasianet szerint szerda estig Orbán mellett csak Alekszandr Lukasenko gratulált. A belarusz diktátor a napokban elnöki dekrétumban könnyítette meg a hadsereg bevetését belföldön civilek ellen.

Orbán a telefonos tárgyalás során közölte: várja a Magyarország és Azerbajdzsán, valamint Azerbajdzsán és az Európai Unió közötti együttműködés további erősítését a magyar EU-elnökség alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!