Vajna Tímea otthonát is utolérte a kaliforniai ítéletidő

2024. február 6. – 06:42

Másolás

Vágólapra másolva

Áradásokat, sárcsuszamlásokat és áramkimaradásokat is okoznak a több napja tartó esőzések Kaliforniában. A Los Angelesben élő, nemrég férjhez ment Palácsik-Ráthonyi Tímea is kapott figyelmeztetést az árvízveszély miatt a telefonjára – erről a celeb számolt be automatikusan eltűnő Instagram-sztoriban, írja a Blikk.

Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat üzenete szerint a környéken villámárvíz alakulhat ki, és a lakók csak akkor hagyják el otthonukat, ha evakuációs parancsot kapnak a hatóságoktól.

A celeb több videót is megosztott az otthonából. A felvételeken látható, hogy a celeb ágya feletti szellőzőnyíláson keresztül is csepeg be az esővíz, ami a párnáján lévő vízgyűjtő dobozba hullik. De egy, a plafonon keletkezett repedésen keresztül is beszivárog a víz a lakásba. „Elég durva” – írta a felvételek mellé Vajna, és azt is megjegyezte: „globális klímaváltozás, globális felmelegedés :(”.

A BBC beszámolója szerint eddig már legalább három embert öltek meg a vihar miatt kidőlő fák, és több százezer ember maradt áram nélkül. Az előrejelzések szerint a heves esőzések és az életveszélyes áradások kedden is folytatódnak. Nyolc kaliforniai megyében hirdettek ki rendkívüli állapotot, a hatóságok pedig evakuálási parancsot adtak ki az állam déli részén fekvő néhány dombos környékre, többek között Los Angelesben is, ahol a városvezetés vészhelyzetet hirdetett. A vihar és a vele járó áradások miatt iskolákat is be kellett zárni Malibutól a San Francisco melletti Sonoma megyéig.

San Franciscóban és környékén földcsuszamlásokat okozott a szélsőséges időjárás, Los Angeles térségéből pedig iszapcsuszamlásokat és törmelékáradatot jelentettek.

A Los Angeles-i Holywood Hills 2024. február 5-én – Fotó: David Mcnew / AFP
A Los Angeles-i Holywood Hills 2024. február 5-én – Fotó: David Mcnew / AFP

Vasárnap 16 lakosnak kellett elhagynia Hollywood Hills-i otthonát, miután a sárlavina megrongálta a házaikat és átszakította a gázvezetéket is. Károkat jelentettek Los Angeles előkelő Bel Air és Beverly Hills negyedéből is.

Vasárnap 10,4 centiméternyi eső esett Los Angeles belvárosában. Az eddigi rekord az 1927-ben felállított 2,5 centiméter volt.

A vihar az úgynevezett „légköri folyó” effektusnak köszönhető, egy olyan jelenségnek, amelyben a víz a levegőbe párolog, ahol a szél magával ragadja, hosszú áramlatokat alkotva, amelyek úgy áramlanak az égen, mint a folyók a szárazföldön. Ez a lassan mozgó vihar a második légköri folyó, amely két héten belül elérte Kaliforniát.

Ugyanez a viharrendszer nagyon erős havazást is okozott a régióban. Hétfőn a nevadai Las Vegas közelében lévő Lee Canyon síközpontban lavina is kialakult, de szerencsére senki nem sérült meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!