A „benzinkúti heroin” nemcsak illegális, de az egészségügyi kockázata is magas

2024. február 4. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban egyre népszerűbbé kezd válni egy kis elixírital, amely „benzinkúti heroin” becenevet kapta. A Neptune's Fix ugyanis azt ígéri, hogy felturbózza az agyműködést, csökkenti a szorongást, a depressziót és a fájdalmat, és segít az opioidhasználati zavar kezelésében is.

Az amerikai kisboltokban és benzinkutakon kapható Neptune's Fix azonban potenciálisan veszélyes hatóanyagot, tianeptint tartalmaz, és az amerikai betegség-ellenőrzési hatóság jelentése szerint a szer lehet felelős azokért a súlyos mellékhatásokért – köztük görcsrohamokért és szívmegállásért –, amelyeken néhány New Jersey-i személy a közelmúltban átesett.

A tianeptint az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) az USA-ban nem engedélyezte orvosi felhasználásra, néhány országban azonban alkalmazzák depresszió vagy szorongásoldó gyógyszerek hatóanyagaként. A tianeptint tartalmazó illegális termékek az Egyesült Államokban is beszerezhetők az interneten, valamint az ország benzinkútjain és kisboltjaiban.

Az illegális készítmények azért veszélyesek, mert ismeretlen dózisú gyógyszert tartalmaznak, amely ezekben nagyobb mennyiségű lehet, mint a legális, orvosilag ellenőrzött termékekben. Az FDA januárban ezért figyelmeztetést adott ki a Neptune's Fix nevű elixíritallal kapcsolatban, majd felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt években a fentaniltúladagolás okozta halálozási arány több mint háromszorosára nőtt az országban, a tianeptintúladagolás 17 embert érintett, akik közül 14-en számoltak be a Neptune's Fix használatáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!