A Beatles tagjai 1966-ban közösen festettek egy képet, egy aukción most 620 millió forintot ért

2024. február 4. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Christie's aukciósház közlése szerint 1,74 millió dollárért, azaz közel 620 millió forintért kelt el az a festmény, amelyet a Beatles tagjai az 1966-os japán turnéjuk idején közösen készítettek, írja a Manichi nevű japán lap.

Az aukciósház szerint a később Images of a Woman (Egy nő képei) címmel február 1-jén, New Yorkban elárverezett mű az egyetlen ismert festmény, amelyet a brit zenekar mind a négy tagja, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr együttesen készített és írt alá.

Fotó: Open Culture
Fotó: Open Culture

A négy zenész a régi Tokyo Hilton Hotel egyik lakosztályában szállt meg, ahol a koncertek között szinte elbújtak a rajongók hatalmas tömegei elől. Az időt pedig festéssel ütötték el, amihez hagyományos japán vasi (washi) papírt, vízfestéket és akrilfestéket használtak. Minden tag választott magának egy-egy sarkot a papíron, majd a középső rész felé haladva alkottak, végül pedig saját részüket szignózták.

„A Beatles két hónappal a tokiói fellépése után abbahagyta a turnézást, ezután négyen együtt soha többé nem turnéztak. Többek között ez teszi a festményt is különlegessé, hiszen nem maradt sok ilyen lehetőségük, mint Tokióban, ahol egy hotelszobában ragadtak, és nem volt szinte semmi dolguk” – fogalmazott Mark Lewisohn, a Beatles egyik életrajzírója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!